Je kan ons bellen

011 74 47 08

Je kan ons mailen

contact@degrevenbroekers.be

Afstanden: 6 – 10 – 15 – 20 km

Startplaats: Jo-Ne jeugdgebouw, Hopschet 2, 9294 BL Vijlen

We gaan vertrekken om 8:00u aan de gekende parking De Wal in Hamont. Vijlen ligt in het zuiden van Nederlands Limburg, behoort tot Vaals en ligt niet zo ver van het Drielandenpunt. Het is het hoogst gelegen dorp van Nederland (200 meter boven de zeespiegel). Het is er een waar paradijs voor de wandelaars: het is aan alle kanten omzoomd door steile hellingbossen in een bosgebied van meer dan 600 hectaren.

  

De korte afstandswandelaars brengen in de namiddag een bezoek aan Museum Vaals. Dit museum is gevestigd in de kapel van het voormalige Camillianenklooster De Esch. Ze bevat een verzameling van meer dan 200 heiligenbeelden met een hoogte van 1 tot wel 3,5 meter, afgewisseld met hedendaagse schilderkunst. De monumentale kloosterkapel heeft prachtige gebrandschilderde ramen en wand- en plafondschilderingen.

Tegenover het museum ligt het bijzonder sfeervolle museumcafé De Zwarte Madonna. Hier is plaats voor 60 personen, die kunnen zitten op antieke bidstoeltjes. Verder vind je er een prachtige bar gemaakt van 2 altaren, een biechtstoel, kerklampen en een rijk uitgesneden koorbank. De muren hangen vol oude religieuze prenten en ook hier staan weer talrijke heiligenbeelden. Ook in het bijbehorende park en het bos van ongeveer 2 hectaren zijn er, naast de oudste boom van Vaals, oude en moderne heiligenbeelden te bewonderen. En hier zijn onderweg ook nog eens 14 grote en indrukwekkende Kruiswegstaties.

Aanbevolen artikels