Je kan ons bellen

011 74 47 08

Je kan ons mailen

contact@degrevenbroekers.be

Vertrek: 08:00u parking De Wal Hamont

Terugreis: 16:30u

Afstanden: 4 – 7 – 13 – 15 – 20 – 26 km

Graag inschrijven voor 12 november!

De Duivelskuil in Kasterlee… Voor de ene een plas modder, voor de andere een luguber kerkhof, een oord van verderf en onheil… daarom organiseert de Kastelse wandelclub ‘De Pompoenstappers’ op zaterdag 19 november 2022 nog eens een ‘Duivelskuilwandeling’, hun laatste wandeling van 2022.

Over deze put (niet zomaar een put), 15 meter van de wandelroute, zijn al heel wat tot de verbeelding sprekende verhalen geschreven.
Het eerste dateert wellicht al uit 1571 toen Lieske Coolbonders zelfmoord pleegde door zich in de put te verdrinken nadat ze door de duivel zelf werd achtervolgd. Lieske was de bastaarddochter van Katrien Coolbonders die door een Spaanse edelman werd verkracht.
De edelman werd door Katrien’s echtgenoot vermoord. Het lijk werd eerst in de Duivelsput gegooid en later in de buurt ervan begraven.
In 1695 zou een man uit Reusel opgehangen zijn geweest aan een galg op de Hoge Mouw en later in de Duivelskuil begraven. 60 jaar geleden werden in de kuil vele scherven van urnen opgegraven, wat doet vermoeden dat er hier een prehistorische begraafplaats moet geweest zijn. De kuil is niet altijd even goed zichtbaar. Vooral als hij droog staat ben je er voorbij voor je het beseft en veel is er dan niet aan te zien. Pas als er water in staat valt hij beter op en komt de verbeelding ook makkelijker op gang. Kortom, stof genoeg voor bijgelovige verhalen…

De Hoge Mouw is een provinciaal groengebied in het hartje van de Kempen waar naaldbomen, zandduinen, vennetjes en heidevelden het uitzicht domineren. Het is een prachtige locatie voor ontspannen wandelingen, ritjes met de mountainbike of te paard. De talrijke paden zijn goed gemarkeerd. Het 104 ha grote domein ligt op de Kempische Heuvelrug en is vooral bekend om de ‘Kabouterberg’ waar kinderen zich helemaal kunnen uitleven tussen de vreemde luchtwortels van de naaldbomen. De grillige wortels steken ver boven de zandduinen uit, waardoor er een sprookjesachtige en zelfs griezelige sfeer ontstaat.

Deze herfstwandeling vertrekt in het MPI De 3 Master in de Pater Damiaanstraat in Kasterlee en er zijn 2 rustposten voorzien.

Alle afstanden stappen over het Provinciaal Domein.

De 4 km gaat al gauw splitsen en keert terug naar de start.

De 7 km tot de 26 km gaan dan via de Hoge Mouw en Duivelskuil naar Goor, waar de rustpost gelegen is. De 7 km gaat daar terug naar de start. De andere afstanden gaan langs het Koningsbos en door de Lichtaartse bossen naar de rustpost gelegen aan de atletiekclub in de Molenstraat. Na de rust wandelen we via Rulheide en de Hoge Mouw terug naar de start.

Voor de 26 km: we maken aan de start een aparte lus van ongeveer 7 km in de omgeving van de Kleine Nete, de Watermolen en Oosteneinde.

Onze korte afstandswandelaars krijgen de mogelijkheid om per bus het Nationaal Museum van de Speelkaart te Turnhout te bezoeken. De bus vertrekt aan de startplaats om 13:30u en zal om 16:15u terug uit Turnhout vertrekken. Momenteel loopt er in het museum ook nog een tijdelijke tentoonstelling: Onderhuids (over mensen, tattoos en speelkaarten).

Aanbevolen artikels