Je kan ons bellen

011 74 47 08

Je kan ons mailen

contact@degrevenbroekers.be

38ste Lewetocht Wandelclub Sint-Pieters-Leeuw

Vertrek: 7:00u parking De Wal Hamont               

Terugreis: 16:30u

Inschrijven voor 21 april 2024

Afstanden: 5 – 7 – 12 – 18 – 21 – 26 – 33 – 38 km

Startlocatie: zaal Centrum, Menisberg 7, 1654 Huizingen

De 8 afstanden lopen door het prachtige Provinciedomein van Huizingen met zijn bloeiende Alpentuin.

De 21, 26, 33 en 38 km leiden naar het Hallerbos, een betoverende lus met bloeiende boshyacinten.

13:30u: de korte afstandswandelaars brengen een bezoek aan het arboretum en de rotstuin van het Provinciedomein.

De jaarlijkse lentetocht start dit jaar opnieuw vanuit Huizingen, een deelgemeente van Beersel, in de Groene Gordel rond de hoofdstad en meer bepaald in de Zennevallei. Dit is de streek tussen het Zoniënwoud en de rivier de Zenne. Het landschap is heuvelachtig en doorsneden door talrijke beken en holle wegen. Het is ook een bosrijk gebied. Het grootste bos ervan is zeker Hallerbos met zo’n 500 ha oppervlakte. Dit bos maakte in de oertijd deel uit van het grote “Kolenwoud”, waaronder ook het Zoniënwoud en andere bossen uit de streek behoren. Het Hallerbos is tot ver buiten de landsgrenzen bekend om zijn immense tapijten van geurende, wilde hyacinten die bloeien eind april, begin mei. Dit schitterende, blauwe tapijt is weggelegd voor de wandelaars die kiezen voor de afstanden vanaf 21 km.

De absolute blikvanger van deze tocht is ongetwijfeld het Provinciedomein van Huizingen.

Rotstuin Huizingen (foto: Donar Reiskoffer)

Het park heeft een oppervlakte van 91 ha en is grotendeels bebost. Je vindt er percelen met bloeiende lentebloemen, een blindentuin, een roeivijver, een zwembad, een klein dierenpark, een hertenweide en verschillende speeltuinen.

Het kasteel zorgt voor het sprookjesachtige karakter van het geheel.

  Kasteel van Huizingen (foto: Donar Reiskoffer)

Het Provinciedomein is sinds 2017 een attractie rijker. Om de toekomst van het Brabants trekpaard veilig te stellen worden er in het domein vier trekpaarden (Christa, Jérome en Jarca en Darco ingezet in de publiekswerking. De paarden zullen kunnen bewonderd worden bij het ophalen van vuilnis, bij het water geven aan de planten, bij het slepen van bomen, bij het werken op het veld of op de weide.

Tussen het Provinciedomein en het Hallerbos worden de andere afstanden uitgetekend. Het landschap bestaat er uit een lappendeken van weilanden, akkers en bosjes met links en rechts kabbelende beekjes. Door de vele hellingen krijgt de streek ook wel eens de naam van Brabantse Ardennen.

5 km: De wandelaars van de 5 km blijven in het Provinciedomein en kunnen genieten van al het moois dat dit park te bieden heeft. Deze lus is geschikt voor rolwagens.

7 km: De wandeling in het domein kan uitgebreid worden naar 7 km en dan wordt de wandeling verdergezet buiten het domein.

12 km: je wandelt naar de controlepost van Dworp langs holle wegen, glooiende en kronkelende paadjes door het Begijnenbos, de Solheide en langs de Molenbeek. Na de controle keer je terug naar de startzaal via het Provinciedomein door het Krabbos en langs de Kapittelbeek.

In de controlepost van Dworp hebben de wandelaars de keuze uit 2 lussen met eigen accenten en karakter:

– Lus van 6 km naar de “Elsemheide”. Wandelen langs de vallei van de Molenbeek met zijn oevers vol geurende daslook, via de “Herisemmolen” richting Alsemberg. De terugweg loopt langs landelijke en glooiende wegen en paadjes door de “Solheide” richting Dworp. Mits een beetje geluk kan je onderweg lama’s en vicugnas bewonderen in de Alpacaboerderij langs het parkoers. Totaal: 18 km.

– Lus van 8.5 km naar het Hallerbos, onze jaarlijkse klasssieker. Wandelen op een stukje van het volledig vernieuwde Hendrik Consciencepad langs de “Kapittelbeek” (ook “Steenputbeek” genaamd) naar het hartje van het Hallerbos met zijn tapijten van geurende wilde hyacinten, tot zover het oog reikt. Terugkeer naar de controlepost via de “Kruisberg”, het “Tranendal”, “Dries” en het “Keldergat”. Het Hendrik Consciencepad is het allereerste toeristisch beschreven pad in Vlaanderen. Het dateert van 1935 en is 12 km lang en loopt van Halle naar Beersel. Totaal: 21 km.

De combinatie van deze 2 lussen onderling biedt de wandelaar nog de mogelijkheid om zijn wandeling uit te breiden tot een parcours van 26 km.

De lus naar het Hallerbos kan ook nog verlengd worden met een parcours richting de rustpost in Kasteelbrakel (Braine-le-Château). De afstand van Dworp tot de rustpost is 10.1 km. Hiervoor verlaten wij het Hallerbos via de “Pipaanshoek” en wandelen wij richting Lembeekbos via de Vlasmarkt. Via de “Bruyère Mathias” (heide en bos). Na de rustpost in l’Escargotière Saint-Veron dalen wij af naar het hartje van Kasteelbrakel met zijn verschillende middeleeuwse bezienswaardigheden: een schandpaal opgericht in 1521 door Maximiliaan van Horne, kamerheer van keizer Karel V, het huis van de baljuw (ca. 1535), de banmolen uit de 12e eeuw (beheerd volgens het Banaliteitsrecht, een middeleeuws herenrecht) en het kasteel uit de 12e eeuw. Onderweg kan je op dit traject grazende Schotse hooglanders bewonderen. Na de verdiende rust keren wij terug naar Dworp via de bosrijke en kronkelende paadjes van “Les Quarante Bonniers” (Veertig Bunders) en het Hallerbos. De afstand van de rustpost tot Dworp is 10.2 km.
De wandelaars die het volledig uitgestippelde parkoers willen afleggen kiezen voor de wandeling van 38 km.

De mooiste plekjes van de omgeving zijn verwerkt tot een harmonisch geheel, waar elke wandelaar en natuurliefhebber enthousiast terugkeert.

Veel wandelplezier!

Aanbevolen artikels