Je kan ons bellen

011 74 47 08

Je kan ons mailen

contact@degrevenbroekers.be

Afstanden : 4-6-10 km zonder rust ; 13(1x)-18(2x)-21(2x) en 28(3x) km met rust – aantal rustposten tussen haakjes.

Door corona perikelen zijn de rustplaatsen en de afstanden in laatste instantie nogmaals aangepast!

Startplaats: Basisschool De Groene Del Hoeilaart

Inschrijven voor 12 november 2021: door storting van €12 op ons rekeningnr. BE 64 9731 4039 9652 (of gratis met een volle stempelkaart, maar geef dan even een berichtje op degrevenbroekers@gmail.com

Vertrek: 07:30u parking De Wal Hamont

Terugreis: 16:30u

De Zoniënwandeltocht is een unieke wandeling doorheen het grootste woud van Vlaanderen.  Het machtige Zoniënwoud in herfsttinten en het aangrenzend groen is een verplaatsing naar Hoeilaart meer dan waard.

Het Zoniënwoud met ’t Welriekende en de  Koninklijke Schenking blijven de natuurtrekkers. Jezus-Eik is het centraal punt van de wandeling en alle afstanden behalve de 4 en 7 km komen hier dan ook.

Eventjes in detail de wandelmogelijkheden overlopen.

De 4 km blijft noodgedwongen in Hoeilaart, maar je kan wel proeven van mooie zichten.

Hoeilaart gemeentehuis

Hoeilaart Sint Clemenskerk

De 7 km kan al proeven van het Zoniënwoud  Een 3-tal km in het bos in de omgeving van de Koningsvijvers.  Deze krijgen wel reeds een flinke klim voorgeschoteld.

De 12 km krijgt een uitbreiding door het Zoniënwoud om in Jezuk-Eik van een verdiende rust aan det rand van het Zoniënwoud te genieten.

Jezus-Eik dankt zijn ontstaan aan een mirakuleus O.-L.-Vrouwbeeldje, ooit opgehangen aan een oude eik in het Zoniënwoud. Vrome verhalen maakten melding van mirakels, zodat op de plaats van de eik een kleine kapel werd opgericht. Het aantal bedevaarders nam snel toe en in 1650 werd de huidige barokke kerk gebouwd. Jezus-Eik groeide uit tot een kleine bedevaartplaats.  Nu is Jezus-Eik nog altijd een gezellig uitstapje waard waarbij de talrijke restaurants zeker ook een rol  hebben.

De 18 km maakt een bijkomende lus doorheen het Zoniënwoud om opnieuw Jezus-Eik te bereiken.  De stappers kunnen genieten van de beuken.  Dit historisch beukenbos is trouwens in 2017 erkend als Unesco Werelderfgoed.

De 24 km krijgt nog een bijkomende lus richting ’t Welriekende.  Onze-Lieve-Vrouw van Welriekende werd aanroepen om bijstand af te smeken tegen koortsaanvallen, doch geleidelijk evolueerde het heiligdom tot een bedevaartsoord waar de jonge meisjes uit de omgeving kwamen bidden om snel een goede echtgenoot te vinden… Vandaar dat het hek vaak getooid was, en nu nog soms, met kousenbanden die ze als offergaven achterlieten.  Waar de naam Welriekende vandaan komt is een raadsel. Sommigen vermoeden dat de naam verwijst naar de heerlijke geuren die het bos verspreidt dankzij de goedheid van Onze-Lieve-Vrouw van Welriekende.

De 30 km volgt het parcours van de 24 km maar krijgt een bijkomende lus in Hoeilaart met aandacht voor de talrijke kleine steegjes in de gemeente.

Voor de korte afstand wandelaars voorzien we een extra verplaatsing per autocar naar het bosmuseum Jan Van Ruusbroec, op 3 km afstand van de startplaats.

Hier ontdekken we de leefwereld van het bos en zijn bewoners, en maken we kennis met de principes van het bosbeheer. In de Spaanse zaal krijgt de bezoeker een overzicht van de geschiedenis van het Zoniënwoud en zijn talrijke abdijen.

Wist je trouwens dat Hoeilaart de Nero-gemeente is.  Marc Sleen heeft het oud stationnetje van Hoeilaart gebruikt als thuisbasis voor de woning van Nero.  Marc Sleen was bovendien tot zijn overlijden een inwoner van Hoeilaart.

Geniet op 21 november van het Zoniënwoud in herfsttooi.

Aanbevolen artikels