Je kan ons bellen

011 62 15 09

Je kan ons mailen

contact@degrevenbroekers.be

Fietstocht en BBQ

Fietstocht en BBQ

Fietstocht en BBQ zaterdag 17 augustus 2019

Parochiezaal Hamont-Lo

70 km: richting Thorn Vertrek 10:00

35 km: richting Stramproy Vertrek 13:30

We fietsen in groep aan een rustig tempo van 15 km/uur.

Iedereen kan kiezen voor de afstand die het best past:

  • een langere van 70 km, die het ‘witte’ stadje Thorn aandoet. Thorn maakt nu deel uit van de gemeente Maasgouw en ligt in Nederlands Limburg.
  • een kortere van 35 km naar Stramproy. Dit dorp ligt ook in Nederlands Limburg en maakt nu deel uit van Weert.

Inschrijving 15€

Afsluitend BBQ om 17:00

Thorn
Stramproy
Wandeling

Wandeling clubleden De Wulp 19 en 20 september 2020

Elke 14 dagen krijgen onze leden de mogelijkheid om een wandeling te maken door gebruik te maken van de nieuwe knooppuntenroutes.

Ze kunnen dan zelf hun wandeldag kiezen om op eigen tempo en met eigen vrienden of familieleden een kortere of een langere wandeling te maken.

Vanaf nu willen we deze wandelingen ook ter beschikking stellen aan alle wandelaars, niet enkel aan onze leden.

Daartoe vind je onderaan het bericht de kaartjes van de verschillende wandelafstanden met daarop telkens de te volgen knooppunten.

Voor het weekend van zaterdag 19 en zondag 20 september hebben we gekozen om enkele wandelingen uit te stippelen in het natuurgebied De Wulp te (Neer)Pelt.

Natuurlijk kan je ook op andere (week)dagen of verderop in september deze wandelingen doen, iedereen kan zelf een datum, een uur en zijn (wandel)vrienden kiezen!

Onze route start deze keer op de parking van bezoekerscentrum De Wulp Tussenstraat 10 Neerpelt.

Het is  weer een grensoverschrijdend natuurgebied “natura 2000” bestaande uit het Hageven en de Plateaux. Het onderscheid tussen de Nederlandse en Belgische routepijlen kennen we al.

Voor elke wandeling vertrekken we bij het verlaten van de parking rechts . Drie afstanden hebben we uitgetekend:

Wandeling 6,5 km

Knooppunten: 50 – 48 – 47 – 51 – 52 – 94 – 95 – 53 – 50

Knooppunt 47 Verkeerde Lieve Heer

Tussen 52 en 94 passeer je de hangbrug over de Dommel

Tussen 95 en 53 passeer je een verhoogde uitkijkpost

Wandeling 10,1 km

Knooppunten: 50 – 48 – 47 – 51 – 52 – 69 – 61 – 64 – 96 – 93 – 94 – 95 — 53 – 50

Tussen 52 en 69 kom je over de Hoge Brug

Tussen 69 en 61 ontmoet je de naakte begijntjes

Tussen 64 en 96 kruis je de Dommel over de Stenen Brug

Wandeling 17,3 km

Knooppunten: 50 – 48 – 47 – 51 – 52 – 69 – 61 – 64 – 96 – 93 – 94 – 95 — 53 – 50 – 54 – 90 – 85 – 87 – 45 – 46 – 50

Tussen 95 en 53 heb je een vogelkijkwand

Tussen 45 en 46 kan je de Dommel afvaren

Op knooppunt 46 heb je de sierviskwekerij

Wandeling 9 km

Voor wie iets verder wil wandelen en toch ook de over de hangbrug van de Dommel wil gaan, hebben we nog een wandeling van 9 km aangemaakt. Deze start eveneens aan De Wulp.

Knooppunten: 50 – 46 – 47 – 51 – 52 – 94 – 93 – 92 – 91 – 90 – 54 – 50

De Wulp 6.5 km kaart

De Wulp 10.1 km kaart

De Wulp 17.8 km kaart

De Wulp 9 km kaart

Wandeling

Wandeling clubleden Scoutsheem vrijdag 18 september 2020

Vandaag vrijdag 18 september eindelijk de wandeling van 14,92 km voor clubleden kunnen maken en dat onder een stralend blauwe hemel.

Van een “Indian Summer” gesproken met een temperatuur van 25 graden in de tweede helft van september!

Ook deze wandeling vertrok aan het Scoutsheem en leidde me meteen de bossen in. Nu ging het echter al snel richting Nederland en dit via het waterzuiveringsstation aan het Elsbroek.

Overal onderweg werden stukjes van diverse trappistenwandelroutes aangedaan: Westmalle, Zundert, Rochefort.

Meer naar de grens passeerden we het kapelletje aan de Mulk en het monument voor de neergestorte Halifax bommenwerper aan de Toomstraat.

De wandelroute liep via Berg naar het centrum van Gastel.

Heel mooi werd het aan de Strijper Aa beek, waar enkele koeien verfrissing zochten in een vennetje en de heide nog volop in bloei stond.

Een heel mooi initiatief hier en zeker ook in België zijn de stroken met veldbloemen langs weides en velden.

Vervolgens leidde de route me weer Vlaanderen in via grenspaal nr. 174 en de Doodendraad (de eerste constructie uit 2000, die in 2015 een fraaie update kreeg en enkele honderden meters verderop aangevuld werd met een nog meer uitgebreide versie).

Weinigen weten dat hier ook een douanepaal uit 1662 staat. Deze paal duidde de belangrijkste grensovergang aan uit die tijd: alle verkeer van Achel en Hamont naar Budel, Leende en Maarheeze (en omgekeerd) passeerde hier en diende tol te betalen aan de overheid van die tijd, de Admiraliteit van de Maas.

Nog enkele aangename kilometers door de bossen en het Scoutsheem kwam weer in zicht.

Wat een fijne manier om de omgeving van Hamont-Achel te verkennen en nieuwe paadjes te leren kennen!

Kaartje 14,92 km

Wandeling

Wandeling clubleden Scoutsheem zaterdag 5 september 2020

Onze parcoursmeesters hadden twee nieuwe wandelingen via knooppunten uitgezet, vertrekkende vanaf het Scoutsheem in Hamont.

Samen met Betty ben ik zaterdagnamiddag de korte wandeling van 6,4 km gaan doen en dit onder een fraai najaarszonnetje.

Na het parkeren van de auto aan het Scoutsheem trokken we meteen de bossen in over een semi-verhard fietspad, richting Haarterheide.

Via enkele mooie bospaadjes en over stukjes mountainbike-parcours passeerden we de mooie omgeving bij De Waag. Het viel ons beiden op hoe helder het water van het beekje hier wel was!

Verschillende keren tijdens de wandeling kruisten of volgden we het parcours waar Natuur en Bos van de Vlaamse overheid bredere stroken van bomen had vrijgemaakt, zodat hier verbindingsstroken voor de dieren konden ontstaan.

De wandeling bleef in de bossen rond De Zonberg en Haarterheide en bracht ons richting de grafheuvels Haarterheide en het Boskerkhof.

Een glimlach kon er af bij het zien van knooppuntplaatje 166, dat door een ijverige vrijwilliger (met een pintje te veel op?) ondersteboven is opgeschroefd.

Dan ging het richting De Vègtes, onze enige stopplaats onderweg (een stop voorzien op een kort parcours van 6,4 km! Ik ken er eentje die opgetogen was!). We konden op het terras in het zonnetje genieten van ons drankje.

Dan weer via een mooi bospaadje richting ons vertrekpunt, nog nagenietend van een fijne namiddag.

Scoutsheem clubleden kaartje 6,33 km

Begin volgende week ga ik voor de tweede wandeling van een kleine 15 kilometer!

Wandeling

Wandeling clubleden De Malpie zaterdag 22 augustus 2020

Vandaag vanuit onze club de eerste wandeling op knooppunten gelopen. Deze wandeling was op De Malpie, een natuurgebied juist over de grens met Nederland in Valkenswaard, in het Groote Heide gebied.

Het voordeel van wandelen op knooppunten is dat je niet verplicht bent om op zaterdag of zondag te wandelen, wat je wel hebt als onze parcoursmeesters tijdelijk hun pijlen voor een weekend aanbrengen.

Het was een ideaal moment want de heide staat nu volop in bloei.

We konden kiezen voor een parcours van 8 of eentje van 14 km. Dat van 8 km doet de mooiste plekjes aan, want het loopt dwars door de heide. Toch heb ik voor het langste traject gekozen omdat ik verwachtte dat er nog stukken onbekend gebied doorkruist zouden worden. En dat was ook het geval!

De start en aankomst waren voorzien aan eetcafé Zomerhof in Borkel en Schaft, in onze contreien beter gekend als Perjanneke.

Het eerste stukje van de wandeling deed meteen de Dommel aan, waar juist enkele kanovaarders hun bootjes uit het water trokken om het watervalletje onder de brug te kunnen omzeilen.

Daarna ging het rond het heide- en vennengebied De Malpie waar de heide helemaal bekomen was van de droogte van vorig jaar en er prachtig bijstond.

Daar kwam ik nog enkele clubleden tegen voor een kort praatje: Rina en Jef zaten even op een bank en uit de tegenovergestelde richting kwam Ronny ons tegen (die de wandeling op gps liep).

Op het meest noordelijke punt van de wandeling passeerde ik de Venbergse Molen maar ik was nog niet toe aan een drinkpauze en vervolgde mijn weg. De stukken parcours, die ik hierna voor de kiezen kreeg, waren mij totaal onbekend, maar heel mooi.

 

Uiteindelijk kwam het café Zomerhof weer in zicht, waar een hapje en een drankje in gezelschap van een wisselend aantal Grevenbroekers mooi meegenomen waren.

En het was de hele dag genieten van het mooie weer!

Opnieuw een prachtige ervaring rijker! Volgende week ga ik ook de 8 km eens verkennen!

Met dank aan Mia voor enkele mooie aanvullende foto”s op mijn pogingen.

Wandeling

Wandeling clubleden aan De Bever zaterdag 8 en zondag 9 augustus 2020

Ondanks een gedeeltelijke mislukking van onze wandeling aan de Kluis (door het weghalen van pijlen) hadden toch een 30-tal wandelaars kunnen genieten van het mooie parcours. Dat bewijzen ook de foto’s.

 

Vandaag zaterdag 8 augustus beginnen we aan  onze wandeling bij Domein De Bever.

We zitten middenin een hittegolf, maar het oude gezegde “De morgenstond heeft goud in de mond” is ook hier zeker aan de orde. Rond 07:00u met een temperatuur van 15° de brug over, langs de warmbeek waar we al snel gezelschap krijgen van een ijsvogeltje, dat voor ons uit blijft vliegen.

Aan de bijna dichtgegroeide vistrap gaan we even verder over het fietspad, om daarna rechts de bossen in te duiken tot achter de Inalfa. Verderop links over de fit-o-meter met enkele vernieuwde toestellen, die we jammer genoeg niet mogen gebruiken i.v.m. corona. We vervolgen onze tocht langs de Waag en de Tomp om zo terug bij de vijver van De Bever uit te komen.

De temperatuur is ondertussen opgelopen tot 28° zodat een frisse pint meer dan welkom is.
t’ Was mooi!!!

In de loop van de zondag vonden het ook hier weer enkele snoodaards nodig om een paar pijlen te verhangen zodat er enkelen onmiddellijk terug naar De Bever werden geleid.
Voor de volgende keer gaan we er een PDF bestand bijvoegen zodat dit uitgeprint of  opgeslagen kan worden op de smartphone.

 

Ludo Daemen

Wandeling

Wandeling clubleden aan De Kettingbrug zaterdag 11 en zondag 12 juli 2020

Tijdens onze laatste (en eerste) bestuursvergadering na de corona ‘lockdown’ periode hebben we beslist om elke veertien dagen een wandeling voor eigen clubleden aan te bieden, zeker nu verplaatsingen per autocar en deelnames aan andere wandelingen nog steeds niet mogelijk zijn.

Deze wandelingen worden (voorlopig) vanuit vier verschillende startlocaties aangeboden en worden volledig uitgepijld door onze parcoursmeesters.

Elke veertien dagen zijn deze wandelingen beschikbaar voor individueel starten of per gezin of met vriendenkring vanaf zaterdagmorgen tot zondagmiddag 16u00, waarna de pijlen en linten weer worden verwijderd.

De eerste wandeling ging afgelopen weekend zaterdag 11 en zondag 12 juli 2020 door aan de Kettingbrug te Hamont en de wandelaars konden kiezen uit een parcours van 7 km of een langere route van 12 km. Ook konden beide routes gecombineerd worden tot een grotere route van 19 km.

We trokken er met zijn tweetjes op uit om de kortere route van 7 km te wandelen met vertrek aan de parking van de visvijver van De Walvissers Hamont, een erg mooie locatie aan de Kettingbrug.

Onder een heerlijk zonnetje startten we aan de parking en stapten vervolgens de Kettingbrug over om daarna richting Sint-Huibrechts-Lille te wandelen.

Dit over paadjes en weggetjes waar geen van ons beiden ooit had gewandeld. Maar wat een mooi parcours!

Na enkele kilometers kregen we het bordje met de splitsing van de afstanden in zicht en kozen we voor de kortste afstand van 7 km.

Verder ging het langs een aspergeveld en een veld met grove bieslook. En onderweg ook een erg gevarieerde rijkdom aan plantjes:  slangenkruid, jacobskruiskruid, harig wilgenroosje…

Heel erg mooi werd het aan De Koelen (van Winters) in Kaulille, met mooie waterplassen en een fantastisch uitzicht vanop een bank op de heuvel.

En ook hier weer een prachtige plantenweelde: zandblauwtje, koningskaars, leverkruid, teunisbloem…

Tijdens de laatste kilometer sloeg het weer om en enkele honderden meters voor het clublokaal van de vissers begon het te regenen.

Maar erg genoten van deze wandeling en wij niet alleen: we weten al dat er zeker 21 wandelaars op zaterdag en 33 op zondag hebben gewandeld op één of beide parcours! Een onverhoopt groot succes voor deze nieuwe start!

Wandeling

Wittebergwandeling dinsdag 24 maart 2020

Helaas zijn we verplicht mee te delen dat de Wittebergwandeling van dinsdag 24 maart 2020 is geannuleerd wegens de impact van het coronavirus.

Zowel de Belgische als de Nederlandse overheden hebben vandaag beslist om alle sportevenementen (in Nederland alle activiteiten met meer dan 100 deelnemers) te verbieden.

We hopen iedereen weer te zien op onze volgende wandeling: de Sint-Jobswandeling op zondag 7 juni 2020!

Busuitstap

Busuitstap Leudal zondag 15 maart 2020

Helaas zijn we verplicht mee te delen dat de busreis van zondag 15 maart 2020 naar Leudal is geannuleerd wegens de impact van het coronavirus.

Zowel de Belgische als de Nederlandse overheden hebben vandaag beslist om alle sportevenementen (in Nederland alle activiteiten met meer dan 100 deelnemers) te verbieden.

We zullen deze reis in 2021 opnieuw aanbieden en hopen dat we dan opnieuw dezelfde aantallen inschrijvingen mogen ontvangen (liefst 56 Grevenbroekers hadden ingeschreven).

We hopen iedereen weer te zien op onze volgende busuitstap naar De Klinge op zondag 19 april!

Busuitstap

Busreis Leudal zondag 15 maart 2020

Zondag 15 maart trekken we naar het mooie Leudal in Nederlands Limburg.

WSV Wandellust Leudal organiseert dan gedurende twee dagen (zaterdag 14 en zondag 15 maart) prachtige wandelingen met als startplaats Horn.

Afstanden: 5 – 10 – 15 – 20 – 25 – 30 – 40 km.

Vertrek: 08:00u parking De Wal Hamont

Terugreis: 16:30u

Inschrijven graag voor 9 maart!

Voor alle wandelaars die een korte afstand kiezen, voorzien we om 14:00u nog een uitstap per autocar naar het Designer Outlet Roermond en naar het prachtige stadje Roermond.

Alle wandelingen lopen in en om natuurpark “het Leudal” .

Dit is een park van zo’n 500 ha. De gemeente (een samenvoeging van zo’n 15 kerkdorpen) heeft de naam  ontleend aan dit natuurgebied, dat nagenoeg midden in de gemeente ligt.

We hebben het natuurgebied al met een select groepje verkend en kunnen enkel met lovende woorden spreken over al het moois:

 

Verslag

Busreis Stabroek 16 februari 2020

BUSUITSTAP WINTERWANDELING STABROEK: zondag 16 februari

Na al het mooie weer in 2019 dacht onze voorzitter dat zijn krediet hierboven stilletjes op was. En ja hoor, na storm Ciara de zondag ervoor leek het of storm Dennis ook deze zondag roet in het eten ging gooien. Maar ik ken (mijn buurman) Dennis erg goed en hij blaast niet zo hoog van de toren, dus dat ging meevallen!

Onderweg met de bus was het inderdaad voortdurend regenvlaag na regenvlaag, maar eens aangekomen in Stabroek hield het op met regenen en waren de vooruitzichten (toch volgens het KMI hé Harrie) heel goed. Er was wel veel wind, maar we hielden het droog. Ondanks vijf afzeggingen hadden er toch nog liefst 44 Grevenbroekers de stoute (wandel)schoenen aangetrokken.

De start aan het kasteel Ravenhof was al meteen schitterend: wat een prachtligging midden in een heel mooi park. En hoe mooi waren er de bossen en de heide! Bovendien verliep het gehele parcours over onverharde paden, wat bijna nooit voorkomt. We kwamen ogen te kort!

Voor degenen die kozen voor een kortere wandelafstand was er de mogelijkheid om met de bus naar Fort Liefkenshoek te trekken, een parel langs de Schelde en bovendien helemaal gratis. Het fort stamt uit eind 16de eeuw en de twaalf zalen werden in de tijd van Napoleon gebouwd. Er is een heel uitgebreide interactieve tentoonstelling ingericht en in de bistro was er het streekbier Bon a Part te bekomen (wat enthousiast werd geproefd en goedgekeurd). Als uitstap een voltreffer!

Jammer voor de organisatie van deze schitterende tocht, want het bleef, wegens het slechte weer en ondanks 2 volle bussen (95 wandelaars!) bij een schamele 367 inschrijvingen, wat meer dan 1.000 wandelaars minder betekende dan voorgaande jaren.