Je kan ons bellen

011 62 15 09

Je kan ons mailen

contact@degrevenbroekers.be

Sint-Jobswandeling zondag 12 juni 2022

Vertrek van 7:00u tot 15:00u

Start alle wandelingen: Voetbalkantine Excelsior, Watermolenstraat 4, 3930 Hamont

Inschrijving leden: €1,50 (niet-leden: €3)

Afstanden: 4 – 5,7 – 8 -10 – 12 – 13 – 15 – 16 – 17 – 18 – 20 km

Er is een GPS wandeling beschikbaar van 13 km.

We hebben een aparte lus van 5,7 km voorzien, die met de buggy kan worden afgelegd.

De overige standaard wandelafstanden zijn: 4 – 8 – 10 – 12 km.

De 4 km loopt langs de grafheuvels. Hier is geen rustpost voorzien.

De 8 km is een uitbreiding van de 4 km en loopt verder tot aan de rustpost het Scoutsheem en dan via De Waag terug naar de start.

 

De 10 km is nog een uitbreiding van de 8 km en maakt een extra ommetje via De Tomp en het planetenpad.

 

De 12 km gaat via kasteel Beverbeek, het Mulke en de Tomp terug naar de start.

 

Voor degenen die één van bovenstaande afstanden willen uitbreiden, kan er aan de rustpost gekozen worden uit 2 extra lussen van 5 en 8 km. Deze gaan richting de grens België-Nederland. Hier wandelen we door de Beverbeekse Heide om dan via de dodendraad terug te keren naar de rustpost aan het Scoutsheem.

Veel wandelplezier!

Busuitstap Kleiputtentocht Boom zondag 10 april 2022

Vertrek: 07:30u parking De Wal Hamont

Terugreis: 16:30u

Afstanden: 4 – 7 – 9 – 12 – 14 – 21 – 28 km

Graag inschrijven voor 3 april!

8ste Kleiputtentocht zondag 10 april 2022

Deze uitstap voert ons naar de Rupelstreek en deze streek is rijk aan klei.

En de klei hier is uiterst geschikt om bakstenen van de maken en daar werd in de loop van de vorige eeuwen dankbaar gebruik van gemaakt. Hierdoor ontstonden de kleiputten.

We kennen Boom dan ook als de streek van de bakstenen, de dakpannen en de tientallen steenbakkerijen. Van deze laatste is er in de gehele Rupelstreek nog maar één actief (Wienerberger). Na het beëindigen van de kleiwinning werden de kleiputten gebuikt voor het storten van allerlei afval en er dient dan ook nog steeds veel gesaneerd te worden. De laatste jaren neemt de natuur weer bezit van de omgeving.

De jongeren onder ons kennen Boom eerder als de place to be: Tomorrowland in De Schorre, opgebouwd als een sprookjeswereld en één van de grootste dancefestivals van Europa.

De Kleiputtentocht wordt georganiseerd door WSV De Schorrestappers, die hun roots hebben in het Provinciaal Recreatiedomein De Schorre. Deze vormt dan ook het vertrekpunt voor alle wandelingen. Het is een terrein van 75 hectaren gelegen rond de kleiputten.

Bezoekersplan 2021 De Schorre Boom

Aan de ingang vind je de Brasserie De Schorre, waar je kan genieten van een hapje of een drankje.

Doorheen het terrein loopt een wandelroute van 2,6 km, waar zeven heel erg grote trollen in het bos kunnen worden bezocht. Ze zijn een ontwerp van de Deense kunstenaar Thomas Dambo en werden gebouwd in de zomer van 2019, ter ere van de vijftiende verjaardag van het festival. De trollen variëren in hoogte van 7 tot 18 meter. Verder is er nog de bekende toren van 17 meter hoog en de One World Bridge. Dit is een 650 meter lange brug van 200.000 houten planken, gemonteerd op een stalen geraamte en met een kunstwerk van onze Belgische kunstenaar Arne Quinze. Op deze planken staan meer dan 100.000 berichten gegraveerd door festivalbezoekers.

Je kan hier ook gebruikmaken van het 900 meter lange Barrevoetspad, waar je werkelijk op heel veel verschillende ondergronden loopt (mossen, wol, hooi, kiezels, keien en uiteraard modder). Op het einde is er een pomp voorzien, waar je je voeten kan wassen.

Op het terrein vind je ook De Velodroom (een wielermuseum) en De Musette (een gezellig fietscafé).

De 8ste Kleiputtenwandeling heeft een hele reeks aan verschillende afstanden waaruit je kan kiezen, variërend van 4 tot 28 km. Alle afstanden vertrekken aan de ingang van het domein. Enkele trollen zullen onderweg bezocht worden. Verder is er een unieke beleving voorzien: alle wandelingen lopen letterlijk doorheen het wielermuseum De Velodroom!

De korte afstandswandelaars onder ons zullen deze keer geen verplaatsing per bus kennen. Er is voldoende te beleven op het domein zelf. Je kan alle trollen op het domein gaan zoeken, de trollentoren beklimmen, het barrevoetspad afleggen, het wielermuseum uitgebreid gaan verkennen en eindigen met een drankje of een hapje in de Brasserie of in de Musette.

Wittebergwandeling dinsdag 22 maart 2022

Vertrek van 8:00u tot 15:00u

Start alle wandelingen: Chirolokalen Witteberg 30 3930 Achel

Inschrijving leden: €1,50 (niet-leden: €3)

Afstanden: 6 – 7 – 9 – 11 – 13 – 16 – 18 – 21 km

Er zijn 2 grote lussen: één lus (wandeling A) gaat westelijk richting Neerpelt Grote Heide en één lus (wandeling B) gaat oostelijk richting Achel-Statie en Binnenheide.

Wandeling A:

Hier kan je kiezen uit 2 afstanden: 6,3 of 11,1 km.

De wandeling van 6,3 km gaat via de Achelse heide, Tisselriet, Grote Heide en vervolgens terug naar de Witteberg:

Deze van 11,1 km gaat verder richting Hageven:

Wandeling B:

Hier heb je de keuze uit 6,9 of 9,4 km.

De wandeling  van 6,9 km gaat via Beverdijk en het wijndomein De Oude Hoeve, om daarna terug te keren  naar de Witteberg:

Deze van 9,4 km gaat verder richting Binnenheide:

Door alle beschikbare lussen te combineren hebben we ook nog volgende afstanden:

  • 13 km
  • 16 km
  • 18 km
  • 21 km

Veel wandelplezier!

Busuitstap Halfvastentocht Horn Leudal zondag 20 maart 2022

WSV Wandellust Leudal

Vertrek: 08:00u parking De Wal Hamont

Terugreis: 16:30u

Afstanden: 5 -10 – 15 – 20 – 25 – 30 – 40 km

Inschrijving voor 13 maart

Voorjaar wandeldagen WSV Wandellust Leudal

WSV Wandellust organiseert op zaterdag 19 en zondag 20 maart 2022 de voorjaar wandeldagen. Wij gaan er op bezoek op zondag 20 maart.

Volgens de laatste berichten gaan de wandelingen op zaterdag NIET door, maar de zondag staat nog overeind en wacht op de definitieve goedkeuring door de Nederlandse overheid (versoepeling corona-maatregelen).

 

Leudal is een gemeente in Nederlands Limburg en bestaat uit 16 kleinere kernen. Het gemeentehuis ligt in Heythuysen.

De naam Leudal is ontleend aan het natuurgebied dat zich tussen de verschillende kernen bevindt. In dit natuurgebied vinden we ook een bezoekerscentrum.

In de nabije omgeving vinden we de stad Roermond met het bekende Designer Outlet Roermond, waar we een korte uitstap naartoe maken met de korte afstandswandelaars.

De wandelingen vertrekken aan het startlokaal Scouting Horn, uiteraard in Horn.

Er is een ruime keuze aan mogelijke afstanden: van 5 tot 40 km. Voor elk wat wils!

We hebben met een kleine groep dit gebied al enkele jaren terug verkend en het is er werkelijk prachtig.

 

Busuitstap Wintertocht Baarle-Hertog zondag 13 februari 2022

Vertrek: 07:30u parking De Wal Hamont

Terugreis: 16:30u

Afstanden: 6-12-18-24-30 km

Graag inschrijven voor 7 februari!

32ste Wintertocht in Baarle-Hertog

Een grensoverschrijdende tocht vol ruimte en rust”

Start: Zaal Schuttershof, Zondereigen 27, 2387 Baarle-Hertog

Baarle-Hertog heeft een erg ingewikkelde structuur: Baarle-Nassau verdeelt het in 26 stukken.Van de 26 stukken worden er 22 volledig omsloten door Baarle-Nassau en vormen dus Belgische enclaves. De overige vier, waaronder Zondereigen, zijn verbonden met andere Belgische gemeentes. Er zijn enkele kleine Nederlandse enclaves die volledig omsloten zijn door Belgisch grondgebied. De landsgrenzen lopen er op een zeer complexe wijze dwars door straten en gebouwen.

Er wordt vertrokken in het centrum van Zondereigen, aan Zaal Schuttershof. Een aantal afstanden zullen de grens met Nederland overschrijden. Het hele gebied staat bekend om zijn prachtige natuur en wordt vernoemd naar zijn 2 rivieren: het “Land van Mark & Merkske”.

Er liggen maar liefst 2 door Unesco erkende erfgoeden: Wortel-Kolonie, waar vroeger landlopers verbleven en het Begijnhof in het Hoogstraatse stadscentrum.

Dit laatste, het Begijnhof, zullen we met de korte afstands-wandelaars gaan bezoeken.

We vertrekken zoals gewoonlijk dan om 14:00u aan de startplaats (Zaal Schuttershof), waar de buschauffeur ons komt oppikken en vervolgens naar het centrum van Hoogstraten brengt. Dit is een afstand van 11 km, een kwartiertje met de bus. Je rijdt dan ook nog eens via Wortel, waar het Unesco erfgoed van Wortel-Kolonie is gelegen.

Het Begijnhof is een van de mooiste landelijke begijnhoven in Vlaanderen en het straalt nog steeds rust en stilte uit. In de jaren ’90 werd het volledig gerestaureerd. Je vindt er vakkundig gerestaureerde huisjes, verschillende kapelletjes verspreid over het hof en een barokke Begijnhofkerk. Midden in het hof vind je ook het Stedelijk Museum Hoogstraten. Hier zie je de recentere geschiedenis van kasteelheren en begijntjes, maar ook een gereconstrueerde kampplaats uit de steentijd. Naast de vaste opstelling zijn er jaarlijks ook enkele tijdelijke tentoonstellingen.

Foto’s: Paul Hermans

En op 300 meter afstand ligt er een gezellig café in een historisch gebouw, dat modern ingericht is: Oud Hoogstraeten!

Wintergrenswandeling 15 januari 2022 Tocht geannuleerd

Vertrek van 08:00u tot 15:00u

Jeugdheem, Molenstraat 32, Hamont

Afstanden: 4 – 6 – 10 – 12 – 16 – 19 – 20 en 22 km

Inschrijving: €1,50 (niet-leden: €3)

Alle wandelingen vertrekken aan het Jeugdheem.

De 4 km is rolstoeltoegankelijk en loopt door de straten van Hamont.

De 6 km loopt rond De Locht en komt terug via Budel-Schoot en daarna langs de IJzeren Rijn spoorweg.

Tijdens de 4 en de 6 km is er geen rustpost voorzien.

Vanaf de 10 en de 12 km is er één rustpost voorzien in Budel-Dorplein: de ruime en moderne voetbalkantine Rood Wit 67 Plus. De 12 km volgt hetzelfde traject als de 10 km, maar doet nog extra kleine lusjes langs de plassen.

Aan het rustpunt bij de voetbalkantine kan nog gekozen worden voor een extra lus van 7 km of een lus van 10 km. De maximale afstand wordt dan 22 km (kiezen voor de 12 km en de lus van 10 km). Deze lussen gaan door gebied dat we nog nooit bewandeld hebben en lopen een stuk door militair gebied.

De kaartjes van de verschillende afstanden:

Nieuwjaarswandeling zaterdag 8 januari 2022

Deze nieuwjaarswandeling is enkel voorzien voor de leden van WSV De Grevenbroekers vzw.

De Tomp, Tomperweg, 3930 Achel

Vertrekuren: 13:30u – 16:00u

Vooraf inschrijven tot 3 januari

In tegenstelling tot andere jaren hebben we dit jaar voor een andere ontmoetingsplaats gekozen. Dit heeft alles te maken met de vierde golf corona, die opnieuw overal stokken in de wielen steekt. Om het voor iedereen gezond te houden, kozen we ervoor om dit jaar onze nieuwjaarsactiviteit buiten te laten plaatsvinden. Ook de wandeling zelf zal niet in groep gebeuren zoals andere jaren; ieder kan zelf beslissen wanneer er gestart wordt en met wie er gewandeld wordt. We hopen dat dit voldoende van onze leden kan overtuigen om deel te nemen.

Daarom kozen we dit jaar voor De Tomp in Achel. Hier wordt een plaatselijke wandeling in het gebied uitgezet, die iedereen dan op eigen tempo kan volgen. Als vertrekuur kan er gestart worden tussen 13:30u en 16:00u. De wandeling zelf zal ongeveer 4 km lang zijn.

Onderweg en ook bij aankomst en of vertrek zijn er versnaperingen en warme en koude drankjes voorzien. Je hoeft dus niet per se te wandelen, je kan ook aan De Tomp zelf komen als je dat wenst. We hopen dat we het op deze manier veilig kunnen houden voor iedereen.

Verder vragen we dat iedereen aanwezig gaat zijn, want hier worden ook het jaarprogramma, de nieuwe stempelkaarten en de mutualiteitsattesten uitgedeeld.

Om één en ander in goede banen te kunnen leiden, willen we dit jaar uitzonderlijk vragen om in te schrijven voor deze activiteit. Je kan dit doen door een mailtje te sturen naar degrevenbroekers@gmail.com en wel voor 3 januari. Graag je naam en de namen van de mensen die je vergezellen vermelden.

Busuitstap Hoeilaart zondag 21 november 2021

Afstanden : 4-6-10 km zonder rust ; 13(1x)-18(2x)-21(2x) en 28(3x) km met rust – aantal rustposten tussen haakjes.

Door corona perikelen zijn de rustplaatsen en de afstanden in laatste instantie nogmaals aangepast!

Startplaats: Basisschool De Groene Del Hoeilaart

Inschrijven voor 12 november 2021: door storting van €12 op ons rekeningnr. BE 64 9731 4039 9652 (of gratis met een volle stempelkaart, maar geef dan even een berichtje op degrevenbroekers@gmail.com

Vertrek: 07:30u parking De Wal Hamont

Terugreis: 16:30u

De Zoniënwandeltocht is een unieke wandeling doorheen het grootste woud van Vlaanderen.  Het machtige Zoniënwoud in herfsttinten en het aangrenzend groen is een verplaatsing naar Hoeilaart meer dan waard.

Het Zoniënwoud met ’t Welriekende en de  Koninklijke Schenking blijven de natuurtrekkers. Jezus-Eik is het centraal punt van de wandeling en alle afstanden behalve de 4 en 7 km komen hier dan ook.

Eventjes in detail de wandelmogelijkheden overlopen.

De 4 km blijft noodgedwongen in Hoeilaart, maar je kan wel proeven van mooie zichten.

Hoeilaart gemeentehuis

Hoeilaart Sint Clemenskerk

De 7 km kan al proeven van het Zoniënwoud  Een 3-tal km in het bos in de omgeving van de Koningsvijvers.  Deze krijgen wel reeds een flinke klim voorgeschoteld.

De 12 km krijgt een uitbreiding door het Zoniënwoud om in Jezuk-Eik van een verdiende rust aan det rand van het Zoniënwoud te genieten.

Jezus-Eik dankt zijn ontstaan aan een mirakuleus O.-L.-Vrouwbeeldje, ooit opgehangen aan een oude eik in het Zoniënwoud. Vrome verhalen maakten melding van mirakels, zodat op de plaats van de eik een kleine kapel werd opgericht. Het aantal bedevaarders nam snel toe en in 1650 werd de huidige barokke kerk gebouwd. Jezus-Eik groeide uit tot een kleine bedevaartplaats.  Nu is Jezus-Eik nog altijd een gezellig uitstapje waard waarbij de talrijke restaurants zeker ook een rol  hebben.

De 18 km maakt een bijkomende lus doorheen het Zoniënwoud om opnieuw Jezus-Eik te bereiken.  De stappers kunnen genieten van de beuken.  Dit historisch beukenbos is trouwens in 2017 erkend als Unesco Werelderfgoed.

De 24 km krijgt nog een bijkomende lus richting ’t Welriekende.  Onze-Lieve-Vrouw van Welriekende werd aanroepen om bijstand af te smeken tegen koortsaanvallen, doch geleidelijk evolueerde het heiligdom tot een bedevaartsoord waar de jonge meisjes uit de omgeving kwamen bidden om snel een goede echtgenoot te vinden… Vandaar dat het hek vaak getooid was, en nu nog soms, met kousenbanden die ze als offergaven achterlieten.  Waar de naam Welriekende vandaan komt is een raadsel. Sommigen vermoeden dat de naam verwijst naar de heerlijke geuren die het bos verspreidt dankzij de goedheid van Onze-Lieve-Vrouw van Welriekende.

De 30 km volgt het parcours van de 24 km maar krijgt een bijkomende lus in Hoeilaart met aandacht voor de talrijke kleine steegjes in de gemeente.

Voor de korte afstand wandelaars voorzien we een extra verplaatsing per autocar naar het bosmuseum Jan Van Ruusbroec, op 3 km afstand van de startplaats.

Hier ontdekken we de leefwereld van het bos en zijn bewoners, en maken we kennis met de principes van het bosbeheer. In de Spaanse zaal krijgt de bezoeker een overzicht van de geschiedenis van het Zoniënwoud en zijn talrijke abdijen.

Wist je trouwens dat Hoeilaart de Nero-gemeente is.  Marc Sleen heeft het oud stationnetje van Hoeilaart gebruikt als thuisbasis voor de woning van Nero.  Marc Sleen was bovendien tot zijn overlijden een inwoner van Hoeilaart.

Geniet op 21 november van het Zoniënwoud in herfsttooi.

Achelse Kluiswandeling zondag 17 oktober 2021

Eindelijk zijn we zo ver dat we een georganiseerde tocht kunnen laten plaatsvinden!

Deze Achelse Kluiswandeling gaat door op zondag 17 oktober 2021.

Normaal is dit de laatste van onze jaarlijkse vier tochten, maar door de lange gedwongen corona-pauze wordt dit onze eerste tocht in 2021.

De wandeling vertrekt vanuit de parochiezaal Aan De Statie, Sint-Odilialaan 58, 3930 Achel.

Dit jaar heeft iedereen de keuze uit de volgende afstanden: 5 km (rolstoeltoegankelijk), 7 km, 11 km, 14 km, 20 km en 24 km.

Via de 14 en de 24 km breng je een bezoekje aan de Achelse Kluis.

Inschrijving ter plaatse: €2 voor niet-leden en €1,50 voor leden

Meer info vind je onder Programma of op de homepage.

Wandeling De Kolis Neerpelt 12 en 13 juni 2021

De 23ste corona-proof wandeling van onze vereniging wordt ook de laatste in een lange rij.

Starten doen we aan de parking van de brandtoren op de Kolis, Torenstraat 26, 3910 (Neer)Pelt.

 

Er zijn weer 3 wandelingen voorzien.

 

Wandeling 8,6 km:

Knooppunten: 24-17-16-11-12-15-14-21-22-19-18-25-24.

Het overzicht van de knooppunten van de 8,6 km vind je hier: Neerpelt_knnp_8,6 km

Het kaartje van de 8,6 km vind je hier: Neerpelt_kaart_8,6 km

 

Wandeling 14,1 km:

Knooppunten: 24-17-16-11-485-482-479-476-475-473-470-472-469-471-5-4-3-21-22-19-18-25-24.

Het overzicht van de knooppunten van de 14,1 km vind je hier: Neerpelt_knnp_14,1 km

Het kaartje van de 14,1 km vind je hier: Neerpelt_kaart_14,1 km

 

Wandeling 20,3 km:

Knooppunten: 24-17-16-11-485-482-479-476-475-473-470-472-469-471-5-4-6-7-2-1-23-3-21-22-19-36-30-29-28-27-26-25-24.

Het overzicht van de knooppunten van de 20,3 km vind je hier: Neerpelt_Knnp_20,3 km

Het kaartje van de 20,3 km vind je hier: Neerpelt_kaart_20,3 km

 

Veel wandelplezier!!!!