Je kan ons bellen

011 62 15 09

Je kan ons mailen

contact@degrevenbroekers.be

Busuitstap Kommiezentocht De Klinge zondag 16 april 2023

Vertrek: 07:00u parking De Wal Hamont

Terugreis: 16:30u

Afstanden: 6 – 10 – 15 – 20 – 25 – 30 km

Graag inschrijven voor 9 april!

Start: OC Parochiehuis, Sint-Gillisstraat 14 in De Klinge.

6 km en 6 km met rolstoel: We vertrekken langs de polder om daar de tulpenvelden te bewonderen. We gaan dan richting de oude spoorweg Mechelen-Terneuzen, om het nieuw aangelegd fietspad te bewandelen tot aan de rustpost De Bron op 4.5 km. Na de rust komen we op het ontspanningsplein van de Klingenaren, waar een oude treinlocomotief met wagon staat. Voor we de bossen induiken, zien we nog een klein stukje van de dodendraad, die op die plaats van 1915 tot 1918 gestaan heeft. We gaan nu een klein stukje de bossen in, om langs de kerk van De Klinge terug aan de start te komen.

10 km: Volgen de 6 km tot op de rust en gaan daarna verder de Clingse bossen in. Op verschillende locaties zijn hier waterkanalen te zien die dienen om het reservewater in op te slaan. Als we de bossen uitkomen, zien we het oude Douanekantoor nog staan en gaan we richting aankomst.

15 km: Nadat we de 6 en 10 km gevolgd hebben tot de oude spoorwegbedding, gaan we linksaf richting rustpost De Eecberger. Daarna gaan we het Stropersbos in richting rustpost De Bron, waarna we het parcours van de 10 km verder volgen.

20 km: Als we met de vorige afstanden de polder inwandelen, gaat deze afstand nog verder richting Groene Dijk en de “Rattentoet”. We volgen hierna het parcours van de 15 km tot het einde van de wandeling.

25 km: Deze afstand krijgt na de rust in De Eeckberger nog een mooie lus in het Stropersbos, waarna deze terug in De Eeckberger komen om dan het parcours van de 20 km te volgen.

De 30 km hebben na een eerste rust in De Eeckberger nog een lus in de polder, om daarna de 25 km te volgen.

Voor de korte afstandswandelaars voorzien we nog een korte busuitstap (5 km) om 13:30u over de Nederlandse grens naar het versterkte stadje Hulst . Hier heb je de mogelijkheid om ofwel een gratis stadswandeling te maken of om het mooie plaatselijke museum te bezoeken (inkom €4). Om 16:15u terug verzamelen aan de bus, zodat de lange afstandswandelaars om 16:30u kunnen worden opgehaald.

Wittebergwandeling dinsdag 28 maart 2023

Vertrek van 08:00u tot 15:00u

Chirolokalen, Witteberg 30, Achel

Afstanden: 4 – 6 – 10 – 14 – 16 – 20 km

Inschrijving: €1,50 (niet-leden: €3)

Alle wandelingen vertrekken aan de Chirolokalen.

Er zijn 2 grote lussen A en B voorzien, die desgewenst kunnen worden afgesneden.

De A wandeling gaat richting Neerpelt Grote Heide.

De B wandeling gaat richting Achel Buitenheide.

We wandelen constant op Belgisch grondgebied kort langs de Nederlandse grens.

 

Er is een aparte wandeling voorzien van 5,6 km, die rolstoeltoegankelijk is.

De A wandeling richting Neerpelt Grote Heide is een grote lus van 10,1 km, maar deze afstand kan worden ingekort tot een lus van 3,9 km.

A 3,9 km

A 10,1 km

De B wandeling richting Achel Buitenheide is eveneens een grote lus van 10 km, deze kan worden ingekort tot 5,9 km.

B 5,9 km

B 10 km

Afhankelijk van de gekozen combinaties zijn volgende totaalafstanden ook mogelijk:

A 3,9 km + B 5,9 km = 9,8 km

A 3,9 km + B 10 km = 13,9 km

A 10,1 km + B 5,9 km = 16 km

A 10,1 km + B 10 km = 20,1 km

Het kaartje met het totaaloverzicht van alle wandelingen ziet er als volgt uit:

 

Busuitstap Winterwandeling Heverlee zondag 12 februari 2023

Wandelclub WSP Heverlee-Leuven   Vertrek: 8:00u parking De Wal Hamont

Terugreis: 16:30u

Afstanden: 4 -8-12-16 -20 km

Graag inschrijven voor 5 februari!

Het Pad van Ad

Start & Aankomst: H.-Hartinstituut, Naamsesteenweg 355, 3001 HEVERLEE

Vlak ten zuiden van Heverlee (deelgemeente van Leuven) ligt een enorm groot natuurgebied: Heverleebos, Meerdaalwoud, Mollendaalbos en Egenhovenbos vormen een boscomplex van 2.050 ha groot. Aanpalend ligt het natuurgebied De Doode Bemde, een meandergebied van de Dijle met meerdere zeer grote vijvers. Niet alles kan in één keer worden bewandeld. Deze wintertocht spitst zich toe op Heverleebos.

De kleinste aftand (5 km), ook geschikt voor rolstoelgebruikers, komt toch ook een stukje in Heverleebos.

Ook ligt het Engels Kerkhof, een oorlogskerkhof van WO II, op het parcours. Er is geen rustpost voorzien maar na 2,3 km is er een taverne waar je iets kan drinken of eten.

Engels kerkhof

De 8 km gaat dieper in het Heverleebos en komt door het arboretum. De 8 km heeft ook geen rustpost en keert ook terug via het Engels Kerkhof.

De 12 km gaat door Heverleebos tot in de rustpost in Blanden. Door open velden en holle wegen keert men terug langs het voornoemde Engels Kerkhof.

Abdij van Park

De 16 km maakt bijkomend vanuit de rustpost in Blanden een lus van 4 km door open velden en een stukje Meerdaalwoud.

De 20 km maakt een grotere lus (8 km) vanuit de rustpost in Blanden door open velden, Meerdaalwoud en de wijngaard van Château Meerdael die Vlaamse bubbels maakt.

Zowel de 16 als de 20 km keren vanuit de rustpost in Blanden terug samen de 12 km.

Arenbergkasteel

Voor de korte afsstandswandelaars is er een uitstap voorzien naar Leuven, waar een stadswandeling zal doorgaan, met onder andere een bezoek aan het Begijnhof.

Dijle bij het Groot Begijnhof

Stadhuis Leuven

 Klein Begijnhof

Wintergrenswandeling zaterdag 21 januari 2023

Vertrek van 08:00u tot 15:00u (tot 13:00u voor de 19, 20 en 22 km)

Jeugdheem, Molenstraat 32, Hamont

Afstanden: 4 – 6 – 10 – 12 – 16 – 19 – 20 en 22 km

Inschrijving: €1,50 (niet-leden: €3)

Alle wandelingen vertrekken aan het Jeugdheem.

 

De 4 km is rolstoeltoegankelijk en loopt door de straten van Hamont.

De 6 km loopt rond De Locht en komt terug via Budel-Schoot en daarna langs de IJzeren Rijn spoorweg.

Tijdens de 4 en de 6 km is er geen rustpost voorzien.

Vanaf de 10 en de 12 km is er één rustpost voorzien in Budel-Dorplein: de ruime en moderne voetbalkantine Rood Wit 67 Plus. De 12 km volgt hetzelfde traject als de 10 km, maar doet nog extra kleine lusjes langs de plassen.

Aan het rustpunt bij de voetbalkantine kan nog gekozen worden voor een extra lus van 7 km of een lus van 10 km. De maximale afstand wordt dan 22 km (kiezen voor de 12 km en de lus van 10 km). Deze lussen gaan door gebied dat we nog nooit bewandeld hebben en lopen een stuk door militair gebied.

Het overzichtskaartje met de verschillende afstanden:

 
Alle kaartjes met de verschillende afstanden of lussen:

Busuitstap Gent Bij Nacht zaterdag 10 december 2022

Dit wordt onze laatste busuitstap voor 2022 en we verwachten dat dit een zeer mooie afsluiting van ons werkjaar gaat worden.

Het vertrek is zoals steeds aan parking De Wal in Hamont, alleen het vertrekuur is totaal afwijkend van onze andere busuitstappen.

We vertrekken om 13:00u en de terugreis wordt aangevat in Gent om 21:30u.

De Florastappers in Gent hebben 3 verschillende afstanden voorzien: 6 – 9 -12 km.

De start wordt gegeven aan de Odisee Technologiecampus en welke afstand je ook kiest, je passeert altijd langs de Winterfeesten.

En naast de klassieke toeristische bezienswaardigheden worden ook de niet of minder gekende gedeeltes en steegjes van de stad in de omlopen opgenomen.

Onderstaande voorstelling van Gent bij Nacht is van de website van de Florastappers en is slechts één tipje van de sluier. Wil je werkelijk genieten van het historische en pittoreske Gent, van de vele bezienswaardigheden, de gezellige cafés en de unieke kerstsfeer, vergezel ons dan zeker op zaterdag 10 december naar Gent.

 

Voor deze editie vertrekken we richting Rabot. Het Rabot werd gebouwd in 1491 en was een versterkte sluis op de kruising van de Lieve met de stadsgracht. De Lieve gaf op haar beurt de verbinding met het – nog niet verzande – Zwin en verder met de zee.

 

Na het Rabot, is het symbool van Gent aan de beurt: de Stroppendrager. De stroppendragers of ook kortweg de Stroppen, is de bijnaam van de Gentenaars. Op 3 mei 1540 vernederde keizer Karel V de notabelen van Gent, zijn geboortestad, omdat de Arteveldestad zich schuldig had gemaakt aan majesteitsschennis tijdens de Gentse revolte in 1540. Hij liet de leiders van de opstand arresteren. Daarvan liet hij 25 mensen ombrengen. Anderen liet hij bij wijze van exemplaire bestraffing, door de stad gaan met een strop om de hals. De strop is blijven leven als het symbool van fiere weerstand tegen elke vorm van tirannie en misplaatste autoriteit. Jaarlijks organiseert de Gentse Gilden van de Stroppendragers de ommegang tijdens de Gentse Feesten. Hierin wordt de gebeurtenis van 1540 herdacht aan de hand van vele figuranten die getooid in prachtige gewaden door de stad trekken.

Het wandelparkoers gaat langs standbeeld “De Stroppendrager” gemaakt door kunstenaar Chris Demangel. Pittig detail is dat “De Stroppendrager” uitdagend kijkt naar de poort van het Prinsenhof, de geboorteplaats van Keizer Karel die hem letterlijk en figuurlijk de strop om deed.

Het Prinsenhof was een gigantisch groot kasteel (13e eeuw). Het telde meer dan 300 kamers, had een lusthof, vijvers en een dierentuin. Nu rest enkel de Noordelijke toegangspoort (de “donkere poort”) van dit majestueuze kasteel. Even verderop zien we het standbeeld van Keizer Karel op onze linkerkant.

Wat verder gaan we over de ‘Brug der Keizerlijke Geneugten’. De beeldhouwwerken aan de voeten van de brug zijn van Walter De Buck en tonen een aantal anekdoten en legenden uit het leven van Keizer Karel. De Gentenaars noemen ze ‘krimbollen’ (= ijs op een horentje). De brug over de Lieve werd geplaatst naar aanleiding van het Keizer Karel-jaar 2000. De 4 keizerlijke geneugten zijn: Keizer Karel als scheepstrekker, Mooie Veerle, Janneke en Kwade Beth.

Even later passeren we de voorkant van de oude brandweerkazerne in de Academiestraat. Na meer dan 100 jaar verhuisde de brandweer in 2007 naar een kazerne aan de rand van de stad. Tot voor kort werd het gebouw gebruikt als het fietsendepot van de stad.

Na de brandweerkazerne is er tijd voor het eerste Graffiti kunstwerk op het parkoers : de slapende konijnen van ROA. ROA is het pseudoniem van een (anonieme) graffiti-artiest uit Gent. Hij maakt enorme muurschilderingen van (dode) dieren, overwegend in zwart/wit. Zijn werk is te bezichtigen op gebouwen in Europa, de Verenigde Staten, Zuid-Amerika, Afrika en Australië. Gent had meerdere werken, maar dit is vandaag de dag één van de weinige werken die in het Gentse straatbeeld nog overblijft.

We zetten koers richting Patershol. Het Patershol is één van de oudste wijken in Gent en heeft zijn gesloten stratenpatroon uit de middeleeuwen bewaard. Eind de jaren 1900 werd het Patershol met z’n oud nauw stratenpatroon geleidelijk aan, een achtergestelde buurt of getto. Tot in de jaren zeventig bleef die toestand bestaan, waarna de oude wijk dankzij zijn oude uitstraling weer opgewaardeerd werd. Vandaag de dag is de wijk vooral bekend om zijn vele gezellige en goede restaurants.

Die laten we links liggen en we lopen door naar de Vrijdagsmarkt. Het marktplein is ongeveer één hectare groot. Midden op het plein staat een standbeeld van Jacob van Artevelde die op het plein op 26 januari 1340 koning Eduard III van Engeland tot koning van Frankrijk uitriep en daarmee het gezag van de graaf van Vlaanderen en diens leenheer tartte. Vijf jaar later vermoordden wevers en volders elkaar op dit plein als voorspel voor de moord op Jacob van Artevelde, de wijze man van Gent.

Op de Vrijdagsmarkt splitsen de afstanden: de kleine afstanden gaan via de Werregarenstraat en Stadhuis richting rustpost. De Werregarenstraat is al meer dan 20 jaar gekend als ‘t Graffitistroatje en is een Graffiti gedoogzone. Ontstaan als graffitiproject in 1995 tijdens de Gentse Feesten. Er geldt maar 1 regel voor de Graffitikunstenaars : “Respecteer de werken die beter zijn dan die van jou”.

De andere afstanden gaan via het Baudelopark richting de plek waar Gent is ontstaan. Maar dit kan niet zonder onze stadsbrouwerij Gruut te passeren. Het is één van de zeldzame brouwerijen waar men gebruikmaakt van een kruidenmengsel (gruut) in plaats van de gebruikelijke hop. De brouwerij brouwt met de moderne brouwtechnologie maar volgens de oude tradities. Loop eens binnen en ontdek er een uniek Gents biertje.

Na het bier gaan we naar de geboorteplaats van Gent. In de 7de eeuw stichtte Amandus van Gent hier de Sint-Baafsabdij, in een poging de inwoners van Ganda te bekeren. Vele eeuwen later liet Keizer Karel de oorspronkelijke abdijgebouwen grotendeels afbreken om er het beruchte Spanjaardkasteel te bouwen.

Sinds enkele jaren is de vroegere abdijkerk helemaal verrezen, niet in steen, wel in het groen. Vijf meter haagbeukzuilen evoceren de verdwenen kerk. Waar vroeger het altaar stond, prijkt nu een betonnen podium, klaar om artiesten te ontvangen. We lopen door naar de plaats waar ooit het Spanjaardkasteel stond. Momenteel blijven van dit gigantisch kasteel enkel de Spaanse Gouverneurswoning, enkele ruïnes en de basis van het bastion Sint-Jacob over.

We lopen over de brug via de Gentse jachthaven “Portus Ganda” naar het zwembad Van Eyck. Van Eyck is het oudste bewaard gebleven overdekt badhuis met kuipbaden en douches van ons land. De binneninrichting is in Art-Deco stijl. In 2003 onderging het zwembad een grondige renovatie. Weldra vervoegen we opnieuw de stappers van het 6 km parkoers en komen we samen aan in de rustpost.

De Nederschelde of ook de Reep genoemd, is het gedeelte van de Schelde in de Gentse binnenstad, tussen de Ketelvaart aan de Waalse Krook. Door de aanleg van de Ringvaart rond Gent en het daaropvolgende verdwijnen van de scheepvaart uit Gent en door geurhinder werd in de jaren 1960 besloten om het gedeelte tussen het Bisdomplein en de Nieuwbrugkaai te dempen en er parkeerruimte van te maken waardoor de samenvloeiing van Leie en Schelde naar de Ringvaart werd verlegd en in de Gentse binnenstad werd verbroken.

Aan het einde van de 20e eeuw vond men het dichtgooien van dergelijke waterwegen een fout. Geurhinder was niet langer relevant, omdat de grote collectorwerken voor een sterke waterkwaliteitsverbetering gezorgd hebben. Men is daarom in 2002 begonnen met het heropenen van deze waterweg, de heraanleg van de Portus Ganda-omgeving en het herstel van de historische samenvloeiing van Schelde en Leie. Hiervoor dienden drie bruggen en een sluis gebouwd te worden.
Op 24 september werd het laatste beetje grond in de Reep tussen de Schelde en de Leie weggegraven, waarmee de samenvloeiing van beide rivieren opnieuw een feit is. Geniet van dit nieuw stukje Gent!

 

Na de rustpost splitsen opnieuw de wegen: de 12 km stappers gaan richting Gent-Zuid. De andere gaan richting stadscentrum. De benaming “Zuid” komt van de plaats waar ooit het eerste treinstation van Gent gevestigd was : het Zuidstation. Dit station werd in 1837 ingehuldigd tegelijk met de spoorlijn Gent-Mechelen. Het station gaf later zijn functie af aan het station Gent-Sint-Pieters en sloot in 1928 definitief. Het stationsgebouw werd in 1930-1931 afgebroken.
Langs het Zuidpark gaat de wandeling verder richting Muinkpark. Het park is 1,3 hectare groot en aangelegd in Engelse landschapsstijl. Het is het enige restant van de 19e-eeuwse Gentse dierentuin. Leeuwen, een poema, papegaaien, apen, struisvogels, een krokodil en een olifant waren echte publiekstrekkers. Tegelijk vonden ook gewone dieren zoals kippen, ganzen, eenden, schapen en konijnen een plaats in het dierenpark. Op het einde van de negentiende eeuw verminderde de belangstelling voor de dierentuin sterk. De Stad Gent kocht de gronden in 1905 aan en verkavelde ze. Het Muinkpark bleef bestaan.
Die verkaveling van 1905 kan je ook terugvinden iets verder op het parkoers in de Cité De Hemptine. Het zijn 2 beluiken met goed onderhouden en nog bewoonde rijhuizen in neotraditionele baksteenstijl, ingeplant op een dambordschema. Ze zijn opgericht als arbeiderswijk door Eugène de Hemptinne.

 

We lopen langs de achterzijde van “de Vooruit”. Het Feestlokaal van Vooruit werd ontworpen door Ferdinand Dierkens en werd gebouwd tussen 1911 en 1913. Het gebouw is genoemd naar de socialistische verbruikersorganisatie (of coöperatie) Vooruit (1891-1970), die door onder anderen Edward Anseele uit de grond werd gestampt om de fabrieksarbeiders te beschermen tegen de labiliteit van het grootkapitaal. In de “kunstentempel Vooruit” konden arbeiders tegen erg democratische prijzen eten, drinken en van cultuur genieten. Sinds 1982 wordt het feestlokaal gebruikt door vzw Kunstencentrum Vooruit. Zij organiseren in de 5 belangrijkste zalen van het gebouw (Balzaal, Theaterzaal, Domzaal, Concertzaal en het Café) talrijke evenementen zoals debatten, literatuuravonden, concerten, parties, podiumvoorstellingen, dans. Verschillende kunstvormen en -disciplines krijgen een plek in het gebouw.
Onmiddellijk na de Vooruit, volgt De Krook. Deze wijk is volop in vernieuwing. Naast de nieuwe stadsbibliotheek en een nieuw mediacentrum wordt nog volop gewerkt aan een nieuwe concertzaal. Deze laatste zal zich huisvesten in het Wintercircus Mahy. Het Wintercircus werd gebouwd in 1894, na een brand in 1920 werd het herbouwd in 1923. De laatste voorstelling was er in 1944 en daarna deed het dienst als garage.

Stilaan vervoegen we opnieuw de kleinere afstanden en bezoeken we het feeërieke hartje van Gent. Een “Gent bij Nacht” zonder de 3 torens van Gent bestaat niet. Het eerste exemplaar: de Sint-Baafskathedraal. De vroegere Sint-Janskerk is de thuisbasis van het gekendste kunstwerk van Gent “Het Lam Gods”. Het Lam Gods is een meesterwerk van de Vlaamse Primitieven. Het werk was aangevat door Hubert van Eyck, maar die overleed in 1426. Jan van Eyck werkte het verder af. Wellicht heeft Hubert het meeste van het werk gedaan (Jan van Eyck was in de periode voor 1430 vooral op diplomatieke missies). Het was bedoeld voor de kapel van de opdrachtgever Joos Vijd (Vijdkapel) en zijn vrouw, Elisabeth Borluut.

 

Even stoppen we aan de Gentse Winterfeesten om dan via de Sint-Baafssteeg te belanden in de Mageleinstraat. Vervolgens krijgen we de kans om ons op glad ijs te wagen op de schaatspiste onder de Gentse Stadshal.

We wandelen door richting de bekendste winkelstraat van Gent om vervolgens via de nog bekendere Sint-Michielsbrug de overkant van de Leie te bereiken. In de oude stadshaven was vroeger een drukte van jewelste: laden en lossen van schepen gebeurde toen aan de pakhuizen en gildehuizen. Vandaag de dag is het vooral een ontmoetingsplek voor jong en oud. Bovendien is dit de plek waar elke toerist die de Stad bezoekt zeker eens gestopt moet hebben om een foto te nemen en zelfs voor vele Gentenaars blijft dit hun favoriete plek in de Stad.

Via het jaagpad hebben we een prachtig zicht op de Oude Vismijn en het Groot Vleeshuis. Het Groot Vleeshuis dateert van de Middelleeuwen en deed dienst als Vleesmarkt. Later werd dit een plaats waar Groenten en Fruit verkocht werden en tot in de jaren 80 deed het dienst als Parking en Vishandel.
Langs Oudburg komen we aan het Manneke Pis van Gent “Nestor” genaamd. Sinds 2014 is hij vergezeld door 2 Meisjes Pis “Lena” en “Luna”. Stilaan komen we opnieuw in de buurt van het Patershol.

Via een laatste stukje groen, komen we aan in het Oud Sint-Elisabethbegijnhof. In 1242 stichtte gravin Johanna van Constantinopel dit begijnhof. Het begijnhof groeide uit tot een begijnhofstad bestaande uit: de kerk, het huis van de grootjuffer, de infirmerie, de infirmeriekapel, 18 conventen en 103 begijnenhuizen, de bleekweide en boomgaard. Op 29 september 1874 verhuisden de begijnen naar hun nieuw begijnhof te St-Amandsberg.

Na het oversteken van de Begijnhoflaan, bereiken we terug de startzaal.

Busuitstap Duivelskuilwandeling Kasterlee zaterdag 19 november 2022

Vertrek: 08:00u parking De Wal Hamont

Terugreis: 16:30u

Afstanden: 4 – 7 – 13 – 15 – 20 – 26 km

Graag inschrijven voor 12 november!

De Duivelskuil in Kasterlee… Voor de ene een plas modder, voor de andere een luguber kerkhof, een oord van verderf en onheil… daarom organiseert de Kastelse wandelclub ‘De Pompoenstappers’ op zaterdag 19 november 2022 nog eens een ‘Duivelskuilwandeling’, hun laatste wandeling van 2022.

Over deze put (niet zomaar een put), 15 meter van de wandelroute, zijn al heel wat tot de verbeelding sprekende verhalen geschreven.
Het eerste dateert wellicht al uit 1571 toen Lieske Coolbonders zelfmoord pleegde door zich in de put te verdrinken nadat ze door de duivel zelf werd achtervolgd. Lieske was de bastaarddochter van Katrien Coolbonders die door een Spaanse edelman werd verkracht.
De edelman werd door Katrien’s echtgenoot vermoord. Het lijk werd eerst in de Duivelsput gegooid en later in de buurt ervan begraven.
In 1695 zou een man uit Reusel opgehangen zijn geweest aan een galg op de Hoge Mouw en later in de Duivelskuil begraven. 60 jaar geleden werden in de kuil vele scherven van urnen opgegraven, wat doet vermoeden dat er hier een prehistorische begraafplaats moet geweest zijn. De kuil is niet altijd even goed zichtbaar. Vooral als hij droog staat ben je er voorbij voor je het beseft en veel is er dan niet aan te zien. Pas als er water in staat valt hij beter op en komt de verbeelding ook makkelijker op gang. Kortom, stof genoeg voor bijgelovige verhalen…

De Hoge Mouw is een provinciaal groengebied in het hartje van de Kempen waar naaldbomen, zandduinen, vennetjes en heidevelden het uitzicht domineren. Het is een prachtige locatie voor ontspannen wandelingen, ritjes met de mountainbike of te paard. De talrijke paden zijn goed gemarkeerd. Het 104 ha grote domein ligt op de Kempische Heuvelrug en is vooral bekend om de ‘Kabouterberg’ waar kinderen zich helemaal kunnen uitleven tussen de vreemde luchtwortels van de naaldbomen. De grillige wortels steken ver boven de zandduinen uit, waardoor er een sprookjesachtige en zelfs griezelige sfeer ontstaat.

Deze herfstwandeling vertrekt in het MPI De 3 Master in de Pater Damiaanstraat in Kasterlee en er zijn 2 rustposten voorzien.

Alle afstanden stappen over het Provinciaal Domein.

De 4 km gaat al gauw splitsen en keert terug naar de start.

De 7 km tot de 26 km gaan dan via de Hoge Mouw en Duivelskuil naar Goor, waar de rustpost gelegen is. De 7 km gaat daar terug naar de start. De andere afstanden gaan langs het Koningsbos en door de Lichtaartse bossen naar de rustpost gelegen aan de atletiekclub in de Molenstraat. Na de rust wandelen we via Rulheide en de Hoge Mouw terug naar de start.

Voor de 26 km: we maken aan de start een aparte lus van ongeveer 7 km in de omgeving van de Kleine Nete, de Watermolen en Oosteneinde.

Onze korte afstandswandelaars krijgen de mogelijkheid om per bus het Nationaal Museum van de Speelkaart te Turnhout te bezoeken. De bus vertrekt aan de startplaats om 13:30u en zal om 16:15u terug uit Turnhout vertrekken. Momenteel loopt er in het museum ook nog een tijdelijke tentoonstelling: Onderhuids (over mensen, tattoos en speelkaarten).

Achelse Kluiswandeling zondag 16 oktober 2022

Vertrek van 7:00u tot 15:00u (start 15 en 18 en 22 km tot 13:00u)

Start alle wandelingen: Parochiezaal Michielshof, Michielsplein 3, 3930 Achel

Inschrijving leden: €1,50 (niet-leden: €3)

Afstanden:  4 – 6,5 – 11,5 – 15 – 18 – 22 km

De 4,2 km is een rolstoelwandeling.

De overige standaard wandelafstanden zijn: 6,5 – 11,5 – 15,3 km.

De 18 km is de route van 11,5 km gecombineerd met deze van 6,5 km.

De 21,8 km is de route van 15,3 km gecombineerd met deze van 6,5 km.

De 6,5 km is een aparte lus en gaat door de Warande.

Dit is een prachtig natuurgebied dat bestaat uit vloeiweiden, weilanden, poelen en jonge aanplantingen van diverse boomsoorten.

De 11,5 km gaat via De Tomp en De Waag naar het rustpunt het Scoutsheem om daarna via Het Mulke en Domein De Bever terug te wandelen naar het startlokaal.

De 15,3 km wandelt hetzelfde parcours van de 11,5 km tot aan het rustpunt, vandaar gaan ze richting Beverbeekhoeve en Achelse Kluis om daarna terug aan te sluiten op de 11,5 km.

De 18,0 km is de route van 6,5 km + 11,5 km.

De 21,8 km is de route van 6,5 km + 15,3 km.

Veel wandelplezier!

Sint-Jobswandeling zondag 12 juni 2022

Vertrek van 7:00u tot 15:00u

Start alle wandelingen: Voetbalkantine Excelsior, Watermolenstraat 4, 3930 Hamont

Inschrijving leden: €1,50 (niet-leden: €3)

Afstanden: 4 – 5,7 – 8 -10 – 12 – 13 – 15 – 16 – 17 – 18 – 20 km

Er is een GPS wandeling beschikbaar van 13 km.

We hebben een aparte lus van 5,7 km voorzien, die met de buggy kan worden afgelegd.

De overige standaard wandelafstanden zijn: 4 – 8 – 10 – 12 km.

De 4 km loopt langs de grafheuvels. Hier is geen rustpost voorzien.

De 8 km is een uitbreiding van de 4 km en loopt verder tot aan de rustpost het Scoutsheem en dan via De Waag terug naar de start.

 

De 10 km is nog een uitbreiding van de 8 km en maakt een extra ommetje via De Tomp en het planetenpad.

 

De 12 km gaat via kasteel Beverbeek, het Mulke en de Tomp terug naar de start.

 

Voor degenen die één van bovenstaande afstanden willen uitbreiden, kan er aan de rustpost gekozen worden uit 2 extra lussen van 5 en 8 km. Deze gaan richting de grens België-Nederland. Hier wandelen we door de Beverbeekse Heide om dan via de dodendraad terug te keren naar de rustpost aan het Scoutsheem.

Veel wandelplezier!

Busuitstap Kleiputtentocht Boom zondag 10 april 2022

Vertrek: 07:30u parking De Wal Hamont

Terugreis: 16:30u

Afstanden: 4 – 7 – 9 – 12 – 14 – 21 – 28 km

Graag inschrijven voor 3 april!

8ste Kleiputtentocht zondag 10 april 2022

Deze uitstap voert ons naar de Rupelstreek en deze streek is rijk aan klei.

En de klei hier is uiterst geschikt om bakstenen van de maken en daar werd in de loop van de vorige eeuwen dankbaar gebruik van gemaakt. Hierdoor ontstonden de kleiputten.

We kennen Boom dan ook als de streek van de bakstenen, de dakpannen en de tientallen steenbakkerijen. Van deze laatste is er in de gehele Rupelstreek nog maar één actief (Wienerberger). Na het beëindigen van de kleiwinning werden de kleiputten gebuikt voor het storten van allerlei afval en er dient dan ook nog steeds veel gesaneerd te worden. De laatste jaren neemt de natuur weer bezit van de omgeving.

De jongeren onder ons kennen Boom eerder als de place to be: Tomorrowland in De Schorre, opgebouwd als een sprookjeswereld en één van de grootste dancefestivals van Europa.

De Kleiputtentocht wordt georganiseerd door WSV De Schorrestappers, die hun roots hebben in het Provinciaal Recreatiedomein De Schorre. Deze vormt dan ook het vertrekpunt voor alle wandelingen. Het is een terrein van 75 hectaren gelegen rond de kleiputten.

Bezoekersplan 2021 De Schorre Boom

Aan de ingang vind je de Brasserie De Schorre, waar je kan genieten van een hapje of een drankje.

Doorheen het terrein loopt een wandelroute van 2,6 km, waar zeven heel erg grote trollen in het bos kunnen worden bezocht. Ze zijn een ontwerp van de Deense kunstenaar Thomas Dambo en werden gebouwd in de zomer van 2019, ter ere van de vijftiende verjaardag van het festival. De trollen variëren in hoogte van 7 tot 18 meter. Verder is er nog de bekende toren van 17 meter hoog en de One World Bridge. Dit is een 650 meter lange brug van 200.000 houten planken, gemonteerd op een stalen geraamte en met een kunstwerk van onze Belgische kunstenaar Arne Quinze. Op deze planken staan meer dan 100.000 berichten gegraveerd door festivalbezoekers.

Je kan hier ook gebruikmaken van het 900 meter lange Barrevoetspad, waar je werkelijk op heel veel verschillende ondergronden loopt (mossen, wol, hooi, kiezels, keien en uiteraard modder). Op het einde is er een pomp voorzien, waar je je voeten kan wassen.

Op het terrein vind je ook De Velodroom (een wielermuseum) en De Musette (een gezellig fietscafé).

De 8ste Kleiputtenwandeling heeft een hele reeks aan verschillende afstanden waaruit je kan kiezen, variërend van 4 tot 28 km. Alle afstanden vertrekken aan de ingang van het domein. Enkele trollen zullen onderweg bezocht worden. Verder is er een unieke beleving voorzien: alle wandelingen lopen letterlijk doorheen het wielermuseum De Velodroom!

De korte afstandswandelaars onder ons zullen deze keer geen verplaatsing per bus kennen. Er is voldoende te beleven op het domein zelf. Je kan alle trollen op het domein gaan zoeken, de trollentoren beklimmen, het barrevoetspad afleggen, het wielermuseum uitgebreid gaan verkennen en eindigen met een drankje of een hapje in de Brasserie of in de Musette.

Wittebergwandeling dinsdag 22 maart 2022

Vertrek van 8:00u tot 15:00u

Start alle wandelingen: Chirolokalen Witteberg 30 3930 Achel

Inschrijving leden: €1,50 (niet-leden: €3)

Afstanden: 6 – 7 – 9 – 11 – 13 – 16 – 18 – 21 km

Er zijn 2 grote lussen: één lus (wandeling A) gaat westelijk richting Neerpelt Grote Heide en één lus (wandeling B) gaat oostelijk richting Achel-Statie en Binnenheide.

Wandeling A:

Hier kan je kiezen uit 2 afstanden: 6,3 of 11,1 km.

De wandeling van 6,3 km gaat via de Achelse heide, Tisselriet, Grote Heide en vervolgens terug naar de Witteberg:

Deze van 11,1 km gaat verder richting Hageven:

Wandeling B:

Hier heb je de keuze uit 6,9 of 9,4 km.

De wandeling  van 6,9 km gaat via Beverdijk en het wijndomein De Oude Hoeve, om daarna terug te keren  naar de Witteberg:

Deze van 9,4 km gaat verder richting Binnenheide:

Door alle beschikbare lussen te combineren hebben we ook nog volgende afstanden:

  • 13 km
  • 16 km
  • 18 km
  • 21 km

Veel wandelplezier!