Je kan ons bellen

011 62 15 09

Je kan ons mailen

contact@degrevenbroekers.be

Busuitstap Mechelen By Night zaterdag 16 december 2023

Vertrek: Parking Wal Hamont om 13:00u

Terugreis: 21:30u Mechelen

Afstanden: 5 – 10 km

Start: School VZW KOMO – Sint-Janshof, Plattebeekstraat, 2800 Mechelen

(in de straat waar de Nekkerhal is)

Dit is de 25ste editie van hun Gouden Carolus Christmas wandeling.

Traditioneel trekken we de historische binnenstad in, gehuld in een sfeervolle verlichting richting het kerstmarktje in het Begijnhof “De Rooster”. De tocht zet zich verder naar “Brouwerij Het Anker” (waar de Gouden Carolus wordt gebrouwen): op het binnenplein is vanaf 17:30 uur een levende kerststal te bezichtigen.

De opbouw en de uitbeelding van de kerststal wordt georganiseerd door het buurtcomité van de bewoners van het Begijnhof, in samenwerking met “Het Anker”. Op de binnenplaats zullen vuurkorven geïnstalleerd worden voor een gezellige warmte, vergezeld van verschillende kleine tentjes waar men een hapje en een drankje kan verorberen.

Langs de achterkant verlaten we de brouwerij en duiken we de kleine steegjes van het Begijnhof in. Aan weerskanten zullen de steegjes verlicht zijn door allerlei kaarsen, oogverblindend mooi.

Via de rivier de Melaan gaat het de vismarkt op, waar er normaal ook een kerstmarkt is, en duiken we de Kruidtuin in, om door het park het Dijlepad te bereiken naar de sluisjes toe.

Er is een kleine lus van ongeveer 5 km en een grote lus van ongeveer 10 km.

Veel plezier!

Busuitstap IJzermaeltocht Westmeerbeek zondag 12 november 2023

Afstanden: 5 – 6 – 8 – 12 – 15 – 20 – 23 – 26 en 30 km

Startplaats: GC IJzermael
Monseigneur Raeymaekersstraat 10
2235 Westmeerbeek (Hulshout)
Antwerpen

We gaan vertrekken om 8:00u aan de gekende parking De Wal in Hamont.

Westmeerbeek is een deelgemeente van Hulshout in de provincie Antwerpen. Dit dorp ligt aan de Grote Nete en aan het natuurgebied het Goor-Asbroek. Je vindt er ook het beschermde kasteel “Hof ter Borght” met een mooi kasteelpark. Westmeerbeek wordt ook wel “Klein Brussel” genoemd omdat het vooral een “passantendorp” was: vele reizigers hielden halt aan het station. Je vindt er ook een standbeeldje van Manneken Pis.

Manneken Pis

Op de IJzermaeltocht van 12 november is er heel wat keuzeaanbod aan parcoursen. Zoals steeds is gekozen voor veel onverharde wandelwegen met een ruim aanbod tussen natuurgebieden, bosgebieden, boomkwekerijen en landbouwvelden en –weiden.

5 km: Voornamelijk verharde maar rustige straten, gemakkelijker voor rollend materiaal zoals rolstoel en buggy. Enkel dit parcours is rolstoelvriendelijk.

8 km: door natuurgebied Het Goor en Asbroek. Met een stukje Grote Nete en kasteelpark van Hof ter Borght. Het Goor en Asbroek zijn gekend voor de unieke planten die er voorkomen, de natuurgebieden zijn in het beheer van Natuurpunt. Het park van kasteel Ter Borght wordt beheerd door Kempisch landschap.

6 km: is een verkorte versie van de 8km, op deze afstand komt men niet in het natuurgebied Asbroek.

Op de afstanden van 8 en 6 km is geen rustpost voorzien.

Samen met de 6 en 8 km vertrekken de afstanden van 12 – 15 en meerdere lange afstanden  vanuit de startzaal richting de Grote Nete. Op de Netedijk splitsen de parcoursen zich.

De 6 en 8 km stappers volgen rechts (stroomopwaarts), de andere afstanden volgen links tot aan de IJzeren Brug, de spoorwegbrug van de oude spoorlijnverbinding tussen  Aarschot en Herentals. Hier steken we de brug over en volgen direct de rechteroever stroomopwaarts  om via kleine paadjes door boomkwekerijen en landelijke wegen door bos en open terrein de dorpskern van Heultje te bereiken. Rusten kan in de plaatselijke  parochiezaal, een natje en een droogje zijn verkrijgbaar.

De langere afstanden maken een lus rond Heultje dorp via een stuk van de oude spoorlijn, het riviertje De Wimp en landbouwgebied en komen zo een tweede keer aan de rustpost.

Na de rust: terug richting Westmeerbeek. De 12 km stappers komen door een boomkwekerij, de 15 km stappers wandelen door het mooie natuurgebied Schaapswees. In Ritseldonk komen beide parcours weer samen en volgen de Grote Nete stroomafwaarts tot aan de brug en steken hier de Nete weer over. We zijn dan terug in Westmeerbeek, de startzaal bereik je na 500 meter.

Geniet van de natuur volop in herfsttooi!

Voor diegenen die een korte wandeling prefereren, is er in de namiddag (vertrek 13:30u) nog een busuitstap voorzien naar het Orgelmuseum Westerlo.

Hier kunnen we voor €3,50 terecht als je draaiorgeltjes, straat- café- kermis- en dansorgels + vele andere mechanische muziekinstrumenten wil bewonderen en wil genieten van de speciale orgelgeluiden.

Je waant je terug in de tijd!

80 toets Mortier orchestrion-straatorgel 1923 Bron: Website draaiorgelmuseum.be

Achelse Kluiswandeling zondag 15 oktober 2023

Vertrek van 07:30u tot 15:00u

Parochiezaal Michielshof, Michielsplein 3, 3930 Achel

Afstanden: 4 (rolstoelwandeling) – 6 – 11 – 16 – 18 – 22 km

Inschrijving: €1,50 (niet-leden: €3)

Alle wandelingen vertrekken aan het Michielshof in het centrum van Achel-Dorp.

De wandeling van 4,4 km: deze is volledig verhard en dus rolstoeltoegankelijk.

De 6,4 km is een aparte lus, die start aan het Michielshof en via het natuurgebied De Warande terug naar het startpunt loopt.

Alle overige parcoursen leiden direct naar de rustpost aan het Scoutsheem.

De wandeling van 11,4 km loopt via de Tomp en De Waag naar de rustpost. Daarna via de Bever terug naar het startpunt.

De wandeling van 16 km volgt het parcours van de 11,4 km tot aan het rustpunt om daarna een bezoek te brengen aan De Achelse Kluis. Van hieruit gaat het terug richting het Michielshof.

Er zijn mogelijkheden om de afstanden uit te breiden door de verschillende parcoursen te combineren.

De 17,8 km is een combinatie van 6,4 km + 11,4 km.

De 22,4 km is een combinatie van 6,4 km + 16 km.

Busuitstap Hangende Tuinen Thuin zaterdag 16 september 2023

Vertrek: 7:00u parking De Wal Hamont (opgelet: in het jaarprogramma staat het vertrek een half uur later!)

Terugreis: 17:30u vertrek uit Thuin

Thuin is een minder bekend stadje in Henegouwen met een middeleeuws verleden, smalle steegjes en verrassend mooie hangende tuinen. En een Belfort dat op de werelderfgoedlijst van Unesco staat en dat we vrij kunnen bezoeken. Na de beklimming van de 194 trappen geniet je boven van een schitterend panorama over Thuin en zijn valleien.

Een bezoek aan de hangende tuinen is een must! De tuinen zijn erkend als uitzonderlijk erfgoed van Wallonië. De bouw ervan is gekoppeld aan de omwallingswerken van de stad. Langs de kronkelende kasseisteegjes ontdek je ongeveer 200 terrastuinen. Vandaag zijn ze bedekt door wijnstokken, die een zoete en natuurlijke wijn opleveren, geproduceerd door de distilleerderij van Biercée. Die gaan we natuurlijk ook een bezoekje brengen met een proeverij van een Eau de Villée. Deze terrasvormige tuinen herbergen ook een kunstroute (“Fluide”, een artistiek parcours van ongeveer 5 km), die je kennis laat maken met de middeleeuwse stad en haar verleden.

Liggend aan de samenvloeiing van de Samber en de Biesmelle is Thuin bekend als de hoofdstad van de binnenvaart. We stappen aan boord van de boot Thudo, komen er meer te weten over het beroep van schipper, de bouw van een schip, de communicatie en het leven aan boord. En we brengen een bezoek aan de schipperswijk, nog steeds grotendeels bewoond door gepensioneerde schippers .

Sint-Jobswandeling zondag 11 juni 2023

Vertrek van 07:00u tot 15:00u

Voetbalkantine Excelsior, Watermolenstraat 4, 3930 Hamont

Afstanden: 5 (rolstoelwandeling) – 6 – 10 – 15 – 18 – 20 km

Inschrijving: €1,50 (niet-leden: €3)

Alle wandelingen vertrekken aan de voetbalkantine.

De 6 km gaat via de Blauwhoef en de Grafheuvels terug naar de start.

De 10 km passeert de Waag en gaat via de Beverbeekhoeve en Het Kasteel Beverbeek naar het rustpunt om vervolgens via De Zonberg en Haarterheide terug te keren naar de start.

De 15 km maakt een lus langs de dodendraad.

De 18 km en 20 km maken een lus via de Gastelse Heide en de oude grenspaal Baronie van Cranendonck.

Busuitstap Meibloesemtocht Vijlen zaterdag 13 mei 2023

Afstanden: 6 – 10 – 15 – 20 km

Startplaats: Jo-Ne jeugdgebouw, Hopschet 2, 9294 BL Vijlen

We gaan vertrekken om 8:00u aan de gekende parking De Wal in Hamont. Vijlen ligt in het zuiden van Nederlands Limburg, behoort tot Vaals en ligt niet zo ver van het Drielandenpunt. Het is het hoogst gelegen dorp van Nederland (200 meter boven de zeespiegel). Het is er een waar paradijs voor de wandelaars: het is aan alle kanten omzoomd door steile hellingbossen in een bosgebied van meer dan 600 hectaren.

  

De korte afstandswandelaars brengen in de namiddag een bezoek aan Museum Vaals. Dit museum is gevestigd in de kapel van het voormalige Camillianenklooster De Esch. Ze bevat een verzameling van meer dan 200 heiligenbeelden met een hoogte van 1 tot wel 3,5 meter, afgewisseld met hedendaagse schilderkunst. De monumentale kloosterkapel heeft prachtige gebrandschilderde ramen en wand- en plafondschilderingen.

Tegenover het museum ligt het bijzonder sfeervolle museumcafé De Zwarte Madonna. Hier is plaats voor 60 personen, die kunnen zitten op antieke bidstoeltjes. Verder vind je er een prachtige bar gemaakt van 2 altaren, een biechtstoel, kerklampen en een rijk uitgesneden koorbank. De muren hangen vol oude religieuze prenten en ook hier staan weer talrijke heiligenbeelden. Ook in het bijbehorende park en het bos van ongeveer 2 hectaren zijn er, naast de oudste boom van Vaals, oude en moderne heiligenbeelden te bewonderen. En hier zijn onderweg ook nog eens 14 grote en indrukwekkende Kruiswegstaties.

Wandelweekend Lutzerath vrijdag 21 tot zondag 23 april 2023

Vulkaan Eifel Rheinland-Pfalz Duitsland

We vertrekken op vrijdagmorgen 21 april om 7:00u aan parking De Wal in Hamont.

Als eerste bereiken we Koblenz, waar we een korte pauze houden in het Altes Brauhaus voor koffie met gebak.

 

Dan terug de bus in voor een bezoek aan het Schloss Stolzenfels in Koblenz, waar we tegen de middag aankomen. Hier wacht ons een gids op voor een rondleiding van een tweetal uurtjes.

 

Aansluitend reizen we door naar ons hotel Maas in Lutzerath, waar we inchecken en onze kleine honger stillen met soep en brood.

 

We hebben dan voldoende energie om een korte wandeling van 5 km in de omgeving van Lutzerath te maken. Die sluiten we af met een welkomstdrink. Daarna staat er een lekker avondmaal op ons te wachten.

 

Op zaterdag 22 april zijn er 2 wandelingen voorzien, verschillend in afstand. Iedereen kiest zelf de afstand en het gezelschap. De eerste wandeling is de Rundweg Weiherbachtal over een afstand van 8 km.

 

 

De tweede wandelmogelijkheid is langer met zijn 15 km: de Zwei Täler Weg.

 

 

Na het avondeten wordt er nog een kwis voorzien.

Zondag 23 april bezoeken we Cochem en de omgeving ervan. We worden er verwacht voor een boottocht op de Moesel.

 

Dan reizen we met de bus naar Morsdorf, waar we een wandeling van 7 km, de Wanderweg Geierlayschleife, zullen maken. Onderweg ligt de Geierlay hangbrug te wachten op de durvers zonder al te veel hoogtevrees.

   

Na deze wandeling bezoeken we restaurant Torschänke voor ons avondmaal.

 

Daarna volgt de terugreis naar Hamont.

We mogen weer rekenen op een fantastisch weekend!

Busuitstap Kommiezentocht De Klinge zondag 16 april 2023

Vertrek: 07:00u parking De Wal Hamont

Terugreis: 16:30u

Afstanden: 6 – 10 – 15 – 20 – 25 – 30 km

Graag inschrijven voor 9 april!

Start: OC Parochiehuis, Sint-Gillisstraat 14 in De Klinge.

6 km en 6 km met rolstoel: We vertrekken langs de polder om daar de tulpenvelden te bewonderen. We gaan dan richting de oude spoorweg Mechelen-Terneuzen, om het nieuw aangelegd fietspad te bewandelen tot aan de rustpost De Bron op 4.5 km. Na de rust komen we op het ontspanningsplein van de Klingenaren, waar een oude treinlocomotief met wagon staat. Voor we de bossen induiken, zien we nog een klein stukje van de dodendraad, die op die plaats van 1915 tot 1918 gestaan heeft. We gaan nu een klein stukje de bossen in, om langs de kerk van De Klinge terug aan de start te komen.

10 km: Volgen de 6 km tot op de rust en gaan daarna verder de Clingse bossen in. Op verschillende locaties zijn hier waterkanalen te zien die dienen om het reservewater in op te slaan. Als we de bossen uitkomen, zien we het oude Douanekantoor nog staan en gaan we richting aankomst.

15 km: Nadat we de 6 en 10 km gevolgd hebben tot de oude spoorwegbedding, gaan we linksaf richting rustpost De Eecberger. Daarna gaan we het Stropersbos in richting rustpost De Bron, waarna we het parcours van de 10 km verder volgen.

20 km: Als we met de vorige afstanden de polder inwandelen, gaat deze afstand nog verder richting Groene Dijk en de “Rattentoet”. We volgen hierna het parcours van de 15 km tot het einde van de wandeling.

25 km: Deze afstand krijgt na de rust in De Eeckberger nog een mooie lus in het Stropersbos, waarna deze terug in De Eeckberger komen om dan het parcours van de 20 km te volgen.

De 30 km hebben na een eerste rust in De Eeckberger nog een lus in de polder, om daarna de 25 km te volgen.

Voor de korte afstandswandelaars voorzien we nog een korte busuitstap (5 km) om 13:30u over de Nederlandse grens naar het versterkte stadje Hulst . Hier heb je de mogelijkheid om ofwel een gratis stadswandeling te maken of om het mooie plaatselijke museum te bezoeken (inkom €4). Om 16:15u terug verzamelen aan de bus, zodat de lange afstandswandelaars om 16:30u kunnen worden opgehaald.

Wittebergwandeling dinsdag 28 maart 2023

Vertrek van 08:00u tot 15:00u

Chirolokalen, Witteberg 30, Achel

Afstanden: 4 – 6 – 10 – 14 – 16 – 20 km

Inschrijving: €1,50 (niet-leden: €3)

Alle wandelingen vertrekken aan de Chirolokalen.

Er zijn 2 grote lussen A en B voorzien, die desgewenst kunnen worden afgesneden.

De A wandeling gaat richting Neerpelt Grote Heide.

De B wandeling gaat richting Achel Buitenheide.

We wandelen constant op Belgisch grondgebied kort langs de Nederlandse grens.

 

Er is een aparte wandeling voorzien van 5,6 km, die rolstoeltoegankelijk is.

De A wandeling richting Neerpelt Grote Heide is een grote lus van 10,1 km, maar deze afstand kan worden ingekort tot een lus van 3,9 km.

A 3,9 km

A 10,1 km

De B wandeling richting Achel Buitenheide is eveneens een grote lus van 10 km, deze kan worden ingekort tot 5,9 km.

B 5,9 km

B 10 km

Afhankelijk van de gekozen combinaties zijn volgende totaalafstanden ook mogelijk:

A 3,9 km + B 5,9 km = 9,8 km

A 3,9 km + B 10 km = 13,9 km

A 10,1 km + B 5,9 km = 16 km

A 10,1 km + B 10 km = 20,1 km

Het kaartje met het totaaloverzicht van alle wandelingen ziet er als volgt uit:

 

Busuitstap Winterwandeling Heverlee zondag 12 februari 2023

Wandelclub WSP Heverlee-Leuven   Vertrek: 8:00u parking De Wal Hamont

Terugreis: 16:30u

Afstanden: 4 -8-12-16 -20 km

Graag inschrijven voor 5 februari!

Het Pad van Ad

Start & Aankomst: H.-Hartinstituut, Naamsesteenweg 355, 3001 HEVERLEE

Vlak ten zuiden van Heverlee (deelgemeente van Leuven) ligt een enorm groot natuurgebied: Heverleebos, Meerdaalwoud, Mollendaalbos en Egenhovenbos vormen een boscomplex van 2.050 ha groot. Aanpalend ligt het natuurgebied De Doode Bemde, een meandergebied van de Dijle met meerdere zeer grote vijvers. Niet alles kan in één keer worden bewandeld. Deze wintertocht spitst zich toe op Heverleebos.

De kleinste aftand (5 km), ook geschikt voor rolstoelgebruikers, komt toch ook een stukje in Heverleebos.

Ook ligt het Engels Kerkhof, een oorlogskerkhof van WO II, op het parcours. Er is geen rustpost voorzien maar na 2,3 km is er een taverne waar je iets kan drinken of eten.

Engels kerkhof

De 8 km gaat dieper in het Heverleebos en komt door het arboretum. De 8 km heeft ook geen rustpost en keert ook terug via het Engels Kerkhof.

De 12 km gaat door Heverleebos tot in de rustpost in Blanden. Door open velden en holle wegen keert men terug langs het voornoemde Engels Kerkhof.

Abdij van Park

De 16 km maakt bijkomend vanuit de rustpost in Blanden een lus van 4 km door open velden en een stukje Meerdaalwoud.

De 20 km maakt een grotere lus (8 km) vanuit de rustpost in Blanden door open velden, Meerdaalwoud en de wijngaard van Château Meerdael die Vlaamse bubbels maakt.

Zowel de 16 als de 20 km keren vanuit de rustpost in Blanden terug samen de 12 km.

Arenbergkasteel

Voor de korte afsstandswandelaars is er een uitstap voorzien naar Leuven, waar een stadswandeling zal doorgaan, met onder andere een bezoek aan het Begijnhof.

Dijle bij het Groot Begijnhof

Stadhuis Leuven

 Klein Begijnhof