Je kan ons bellen

011 74 47 08

Je kan ons mailen

contact@degrevenbroekers.be

Busuitstap Huizingen (Beersel) zondag 5 mei 2024

38ste Lewetocht Wandelclub Sint-Pieters-Leeuw

Vertrek: 7:00u parking De Wal Hamont               

Terugreis: 16:30u

Inschrijven voor 21 april 2024

Afstanden: 5 – 7 – 12 – 18 – 21 – 26 – 33 – 38 km

Startlocatie: zaal Centrum, Menisberg 7, 1654 Huizingen

De 8 afstanden lopen door het prachtige Provinciedomein van Huizingen met zijn bloeiende Alpentuin.

De 21, 26, 33 en 38 km leiden naar het Hallerbos, een betoverende lus met bloeiende boshyacinten.

13:30u: de korte afstandswandelaars brengen een bezoek aan het arboretum en de rotstuin van het Provinciedomein.

De jaarlijkse lentetocht start dit jaar opnieuw vanuit Huizingen, een deelgemeente van Beersel, in de Groene Gordel rond de hoofdstad en meer bepaald in de Zennevallei. Dit is de streek tussen het Zoniënwoud en de rivier de Zenne. Het landschap is heuvelachtig en doorsneden door talrijke beken en holle wegen. Het is ook een bosrijk gebied. Het grootste bos ervan is zeker Hallerbos met zo’n 500 ha oppervlakte. Dit bos maakte in de oertijd deel uit van het grote “Kolenwoud”, waaronder ook het Zoniënwoud en andere bossen uit de streek behoren. Het Hallerbos is tot ver buiten de landsgrenzen bekend om zijn immense tapijten van geurende, wilde hyacinten die bloeien eind april, begin mei. Dit schitterende, blauwe tapijt is weggelegd voor de wandelaars die kiezen voor de afstanden vanaf 21 km.

De absolute blikvanger van deze tocht is ongetwijfeld het Provinciedomein van Huizingen.

Rotstuin Huizingen (foto: Donar Reiskoffer)

Het park heeft een oppervlakte van 91 ha en is grotendeels bebost. Je vindt er percelen met bloeiende lentebloemen, een blindentuin, een roeivijver, een zwembad, een klein dierenpark, een hertenweide en verschillende speeltuinen.

Het kasteel zorgt voor het sprookjesachtige karakter van het geheel.

  Kasteel van Huizingen (foto: Donar Reiskoffer)

Het Provinciedomein is sinds 2017 een attractie rijker. Om de toekomst van het Brabants trekpaard veilig te stellen worden er in het domein vier trekpaarden (Christa, Jérome en Jarca en Darco ingezet in de publiekswerking. De paarden zullen kunnen bewonderd worden bij het ophalen van vuilnis, bij het water geven aan de planten, bij het slepen van bomen, bij het werken op het veld of op de weide.

Tussen het Provinciedomein en het Hallerbos worden de andere afstanden uitgetekend. Het landschap bestaat er uit een lappendeken van weilanden, akkers en bosjes met links en rechts kabbelende beekjes. Door de vele hellingen krijgt de streek ook wel eens de naam van Brabantse Ardennen.

5 km: De wandelaars van de 5 km blijven in het Provinciedomein en kunnen genieten van al het moois dat dit park te bieden heeft. Deze lus is geschikt voor rolwagens.

7 km: De wandeling in het domein kan uitgebreid worden naar 7 km en dan wordt de wandeling verdergezet buiten het domein.

12 km: je wandelt naar de controlepost van Dworp langs holle wegen, glooiende en kronkelende paadjes door het Begijnenbos, de Solheide en langs de Molenbeek. Na de controle keer je terug naar de startzaal via het Provinciedomein door het Krabbos en langs de Kapittelbeek.

In de controlepost van Dworp hebben de wandelaars de keuze uit 2 lussen met eigen accenten en karakter:

– Lus van 6 km naar de “Elsemheide”. Wandelen langs de vallei van de Molenbeek met zijn oevers vol geurende daslook, via de “Herisemmolen” richting Alsemberg. De terugweg loopt langs landelijke en glooiende wegen en paadjes door de “Solheide” richting Dworp. Mits een beetje geluk kan je onderweg lama’s en vicugnas bewonderen in de Alpacaboerderij langs het parkoers. Totaal: 18 km.

– Lus van 8.5 km naar het Hallerbos, onze jaarlijkse klasssieker. Wandelen op een stukje van het volledig vernieuwde Hendrik Consciencepad langs de “Kapittelbeek” (ook “Steenputbeek” genaamd) naar het hartje van het Hallerbos met zijn tapijten van geurende wilde hyacinten, tot zover het oog reikt. Terugkeer naar de controlepost via de “Kruisberg”, het “Tranendal”, “Dries” en het “Keldergat”. Het Hendrik Consciencepad is het allereerste toeristisch beschreven pad in Vlaanderen. Het dateert van 1935 en is 12 km lang en loopt van Halle naar Beersel. Totaal: 21 km.

De combinatie van deze 2 lussen onderling biedt de wandelaar nog de mogelijkheid om zijn wandeling uit te breiden tot een parcours van 26 km.

De lus naar het Hallerbos kan ook nog verlengd worden met een parcours richting de rustpost in Kasteelbrakel (Braine-le-Château). De afstand van Dworp tot de rustpost is 10.1 km. Hiervoor verlaten wij het Hallerbos via de “Pipaanshoek” en wandelen wij richting Lembeekbos via de Vlasmarkt. Via de “Bruyère Mathias” (heide en bos). Na de rustpost in l’Escargotière Saint-Veron dalen wij af naar het hartje van Kasteelbrakel met zijn verschillende middeleeuwse bezienswaardigheden: een schandpaal opgericht in 1521 door Maximiliaan van Horne, kamerheer van keizer Karel V, het huis van de baljuw (ca. 1535), de banmolen uit de 12e eeuw (beheerd volgens het Banaliteitsrecht, een middeleeuws herenrecht) en het kasteel uit de 12e eeuw. Onderweg kan je op dit traject grazende Schotse hooglanders bewonderen. Na de verdiende rust keren wij terug naar Dworp via de bosrijke en kronkelende paadjes van “Les Quarante Bonniers” (Veertig Bunders) en het Hallerbos. De afstand van de rustpost tot Dworp is 10.2 km.
De wandelaars die het volledig uitgestippelde parkoers willen afleggen kiezen voor de wandeling van 38 km.

De mooiste plekjes van de omgeving zijn verwerkt tot een harmonisch geheel, waar elke wandelaar en natuurliefhebber enthousiast terugkeert.

Veel wandelplezier!

Busuitstap Deurne (Diest) zondag 7 april 2024

Sint-Engelbertustocht

Vertrek: 08:00u parking De Wal Hamont

Terugreis: vertrek om 16:30u

Korte afstanden: vertrek naar stadscentrum Diest: 13:30u

Startplaats wandeling: Ontmoetingscentrum SOK, Hasseltsebaan 43, 3290 Deurne (Diest)

Afstanden: 5 – 7 – 13 – 20 – 25 – 32 – 42 km

5 km: parcours is toegankelijk voor rolstoelgebruikers, maar het laat je ook kennismaken met de streek rondom de Rodenberg.

7 km: (geen rustpost onderweg) via de achterzijde van de Rodenberg naar het hoogste punt van Deurne, de Hamelterre, en terug naar de aankomstplaats.

Alle overige afstanden wandelen verder naar het centrum van Engsbergen met de controlepost in feestzaal ’t Goor.

13 km: vanuit de controle-post ’t Goor via het kasteel van Groot-Asdonk en de Rodenberg terug naar de aankomst.

20 km: vanuit ’t Goor eerst een prachtige lus via het natuurreservaat van Groot-Asdonk. de Eikelenberg, het Prinsenbos en de Goorhoeve (voor de liefhebbers van lekker ijs). Daarna hetzelfde traject als de 13 km.

25 km: vanuit ’t Goor over de top van de Houterenberg en door de bossen tot aan de volgende controlepost in de voetbalkantine van Okselaar. Dan via de Konijnenberg, het Zandkot van natuurreservaat Gerhagen en de Houterenberg naar de controlepost in Engsbergen. Van hieruit wandel je dan samen met de overige afstanden terug naar de aankomst.

32 km: vanuit Okselaar eerst een lus langs De Vijvers in Averbode en het natuurreservaat Gerhagen. Daarna hetzelfde traject als de 25 km.

Wittebergwandeling dinsdag 26 maart 2024

Start: Chirolokalen Witteberg 30 Achel

Dit is een midweekwandeling en onze tweede wandeling van het jaar.

Vertrek: van 07:00u tot 15:00u (tot 12:00u voor de langere afstanden)

Inschrijving: €1,50 ter plaatse

Zoals elk jaar voorzien we twee lussen (A en B) vanuit het startlokaal van de Chiro aan de Witteberg. Deze lussen kunnen telkens opgedeeld worden in twee afstanden: voor de A-lus (richting Grote Heide) is er de keuze uit 5,5 km en 8,9 km, voor de B-lus (richting Achel-Statie) 5,8 km of 10,4 km.

Treinstapper Herentals-Geel dinsdag 12 maart 2024

Dit is een groepswandeling enkel voor leden!

Het volledige parcours van de route is (gedeeltelijk) een onderdeel van de GR 5 (Grote Routepad) Noordzee – Middellandse Zee.

Vanuit het station van Herentals lopen we eerst door het mooie begijnhof uit de 17de eeuw. Het is een deels ommuurd driehoekig plein met in het midden een statige kerk. Dan gaan we tot aan de vistrap aan de Kleine Nete en blijven de rivier een hele tijd volgen. We komen aan het beschermde monument van de Kruisberg uit de 15de eeuw, waar een van de eerste Belgische kruiswegen uitgebeeld wordt. Door prachtige bossen met heide, venen en moerassen gaat het verder. Via Bobbejaanland wandelen we langs het Zeggegebied. Via de korenmolen Van ’t Veld bereiken we het kanaal Bocholt-Herentals om uiteindelijk in Geel te finishen.

We stappen met zijn allen op in het treinstation van Hamont. Zorg dat je zelf voor het vertrek je treinticket hebt gekocht ofwel online ofwel in het station.

Vertrek Hamont: 9:19u

Aankomst Herentals: 10:18u

Treinticket

65plus

8,30 €

Totaal Heen en terug

Standaard ticket

9,80 €

Hamont-Herentals

Standaard ticket

7,90 €

Geel-Hamont

Standaard ticket

8,90 €

Olen-Hamont

10rittenkaart

10,20 €

Per rit besteld via site

10rittenkaart

9,90 €

Per rit besteld via App

Een standaardticket is dus goedkoper dan een 10rittenkaart wegens de korte afstand

We wandelen als één groep van Herentals richting Geel over een afstand van 14 km of 22,50 km.

Er is voor iedereen een eerste stop voorzien na 6,5 km aan HTC (tennisclub) Ter Heyde, waar je je eigen boterhammen mag opeten of van het menu kan bestellen (Broodjes / Broodjes Smos / Pizza’s).

De tweede stop ligt 4,5 km verderop (in totaal dan 11 km afgelegd) aan café De Nete (bij Bobbejaanland). Hier zullen enkel de wandelaars van de 14 km rusten, want die gaan aansluitend de Lichtaartseweg nog 3 km volgen tot het station van Olen, waar ze de trein retour Hamont nemen.

De wandelaars van de 22,5 km lopen aan café De Nete nog 3,5 km door tot ze een stop hebben aan café Bakkersmuseum (in totaal 14,50 km afgelegd). Daarna wordt er nog 8 km verder gewandeld tot aan het station van Geel waar ze dan de trein richting Hamont nemen.

Trein terug

Olen – Hamont

49 min na het uur spoor 2

Geel – Hamont

55 min na het uur spoor 2

Voor het vlotte verloop graag inschrijven via een mail naar degrevenbroekers@gmail.com met vermelding van je naam en de gekozen afstand.

Busuitstap Housse Blegny zaterdag 17 februari 2024

Het vertrek is gepland om 7:30u aan parking De Wal in Hamont en we plannen de aanvang van de terugreis om 16:30u.

De organisatie van de wandeling is in handen van wandelclub Lès Trafteûs de Housse.

Start en aankomst: Salle Communale La Jeunesse, Cour des Mayeurs 6, 4671 Housse (Blegny)

Afstanden: 4 – 6 – 12 – 21 km.

Housse is een deelgemeente van Blegny en ligt in de provincie Luik.

Voormalig Gemeentehuis (foto Door Flamenc)

Kasteelboerderij van Housse (foto Door Flamenc)

De 4 km blijft in de directe omgeving van Housse en verkent hier de omgeving.

De 6 km maakt al een mooiere lus en loopt gedeeltelijk langs het beekje La Julienne.

De 12 km volgt het parcours van de 6 km, maar maakt in Cheratte een extra lus aan weerszijden van de La Julienne tot in Argenteau. Deze lus komt ook langs de vijver van La Julienne.

De 21 km volgt het parcours van de 12 km maar verkent in Argenteau de gehele omgeving als extraatje.

Voor de korte afstandswandelaars is er om 13:30u nog een bezoek per bus voorzien aan het museum van Blegny-Mine. We gaan er het bovengronds gedeelte met een gids verkennen (kostprijs €5 per deelnemer).

Veel wandelplezier!

Wintergrenswandeling zaterdag 27 januari 2024

Nieuwe startplaats: De Posthoorn, Groenstraat 6, 3930 Hamont

Vertrek van 08:00u tot 15:00u (tot 12:00u voor de 17, 20, 22 en 26 km)

Afstanden: 4 (rolstoelwandeling) – 7 – 10 – 16 – 17 – 20 – 22 – 26 km

Inschrijving: €1,50 (niet-leden: €3)

Alle wandelingen vertrekken aan De Posthoorn in het centrum van Hamont.

De wandeling van 4 km: deze is volledig rolstoeltoegankelijk en loopt door de straten van Hamont.

De 6 km loopt via Budel-Schoot, De Locht en De Schijf.

Voor de 4 en de 6 km is er geen rustpost voorzien.

Vanaf de 10 km is er één rustpost in Budel-Dorplein: de voetbalkantine Rood Wit 67 Plus. De 16 km volgt hetzelfde traject als de 10 km, maar doet nog enkele kleine lussen langs de plassen.

Aan het rustpunt bij de voetbalkantine kan nog gekozen worden voor een extra lus van 7 km of één van 10 km. De maximale afstand wordt dan 26 km (kiezen voor de 16 km en de lus van 10 km). Deze lussen gaan door wat ruwer terrein en lopen een stuk door militair gebied.

routeyou-2024-wintergrenswandeling-3-8-km-rolstoelwandeling

routeyou-2024-wintergrenswandeling-6-6-km

routeyou-2024-wiintergrenswandeling-10-4-km

routeyou-2024-wintergrenswandeling-15-8-km

routeyou-2024-wintergrenswandeling-6-8-km-lus

routeyou-2024-wintergrenswandeling-10-4-km-lus

Busuitstap Mechelen By Night zaterdag 16 december 2023

Vertrek: Parking Wal Hamont om 13:00u

Terugreis: 21:30u Mechelen

Afstanden: 5 – 10 km

Start: School VZW KOMO – Sint-Janshof, Plattebeekstraat, 2800 Mechelen

(in de straat waar de Nekkerhal is)

Dit is de 25ste editie van hun Gouden Carolus Christmas wandeling.

Traditioneel trekken we de historische binnenstad in, gehuld in een sfeervolle verlichting richting het kerstmarktje in het Begijnhof “De Rooster”. De tocht zet zich verder naar “Brouwerij Het Anker” (waar de Gouden Carolus wordt gebrouwen): op het binnenplein is vanaf 17:30 uur een levende kerststal te bezichtigen.

De opbouw en de uitbeelding van de kerststal wordt georganiseerd door het buurtcomité van de bewoners van het Begijnhof, in samenwerking met “Het Anker”. Op de binnenplaats zullen vuurkorven geïnstalleerd worden voor een gezellige warmte, vergezeld van verschillende kleine tentjes waar men een hapje en een drankje kan verorberen.

Langs de achterkant verlaten we de brouwerij en duiken we de kleine steegjes van het Begijnhof in. Aan weerskanten zullen de steegjes verlicht zijn door allerlei kaarsen, oogverblindend mooi.

Via de rivier de Melaan gaat het de vismarkt op, waar er normaal ook een kerstmarkt is, en duiken we de Kruidtuin in, om door het park het Dijlepad te bereiken naar de sluisjes toe.

Er is een kleine lus van ongeveer 5 km en een grote lus van ongeveer 10 km.

Veel plezier!

Busuitstap IJzermaeltocht Westmeerbeek zondag 12 november 2023

Afstanden: 5 – 6 – 8 – 12 – 15 – 20 – 23 – 26 en 30 km

Startplaats: GC IJzermael
Monseigneur Raeymaekersstraat 10
2235 Westmeerbeek (Hulshout)
Antwerpen

We gaan vertrekken om 8:00u aan de gekende parking De Wal in Hamont.

Westmeerbeek is een deelgemeente van Hulshout in de provincie Antwerpen. Dit dorp ligt aan de Grote Nete en aan het natuurgebied het Goor-Asbroek. Je vindt er ook het beschermde kasteel “Hof ter Borght” met een mooi kasteelpark. Westmeerbeek wordt ook wel “Klein Brussel” genoemd omdat het vooral een “passantendorp” was: vele reizigers hielden halt aan het station. Je vindt er ook een standbeeldje van Manneken Pis.

Manneken Pis

Op de IJzermaeltocht van 12 november is er heel wat keuzeaanbod aan parcoursen. Zoals steeds is gekozen voor veel onverharde wandelwegen met een ruim aanbod tussen natuurgebieden, bosgebieden, boomkwekerijen en landbouwvelden en –weiden.

5 km: Voornamelijk verharde maar rustige straten, gemakkelijker voor rollend materiaal zoals rolstoel en buggy. Enkel dit parcours is rolstoelvriendelijk.

8 km: door natuurgebied Het Goor en Asbroek. Met een stukje Grote Nete en kasteelpark van Hof ter Borght. Het Goor en Asbroek zijn gekend voor de unieke planten die er voorkomen, de natuurgebieden zijn in het beheer van Natuurpunt. Het park van kasteel Ter Borght wordt beheerd door Kempisch landschap.

6 km: is een verkorte versie van de 8km, op deze afstand komt men niet in het natuurgebied Asbroek.

Op de afstanden van 8 en 6 km is geen rustpost voorzien.

Samen met de 6 en 8 km vertrekken de afstanden van 12 – 15 en meerdere lange afstanden  vanuit de startzaal richting de Grote Nete. Op de Netedijk splitsen de parcoursen zich.

De 6 en 8 km stappers volgen rechts (stroomopwaarts), de andere afstanden volgen links tot aan de IJzeren Brug, de spoorwegbrug van de oude spoorlijnverbinding tussen  Aarschot en Herentals. Hier steken we de brug over en volgen direct de rechteroever stroomopwaarts  om via kleine paadjes door boomkwekerijen en landelijke wegen door bos en open terrein de dorpskern van Heultje te bereiken. Rusten kan in de plaatselijke  parochiezaal, een natje en een droogje zijn verkrijgbaar.

De langere afstanden maken een lus rond Heultje dorp via een stuk van de oude spoorlijn, het riviertje De Wimp en landbouwgebied en komen zo een tweede keer aan de rustpost.

Na de rust: terug richting Westmeerbeek. De 12 km stappers komen door een boomkwekerij, de 15 km stappers wandelen door het mooie natuurgebied Schaapswees. In Ritseldonk komen beide parcours weer samen en volgen de Grote Nete stroomafwaarts tot aan de brug en steken hier de Nete weer over. We zijn dan terug in Westmeerbeek, de startzaal bereik je na 500 meter.

Geniet van de natuur volop in herfsttooi!

Voor diegenen die een korte wandeling prefereren, is er in de namiddag (vertrek 13:30u) nog een busuitstap voorzien naar het Orgelmuseum Westerlo.

Hier kunnen we voor €3,50 terecht als je draaiorgeltjes, straat- café- kermis- en dansorgels + vele andere mechanische muziekinstrumenten wil bewonderen en wil genieten van de speciale orgelgeluiden.

Je waant je terug in de tijd!

80 toets Mortier orchestrion-straatorgel 1923 Bron: Website draaiorgelmuseum.be

Achelse Kluiswandeling zondag 15 oktober 2023

Vertrek van 07:30u tot 15:00u

Parochiezaal Michielshof, Michielsplein 3, 3930 Achel

Afstanden: 4 (rolstoelwandeling) – 6 – 11 – 16 – 18 – 22 km

Inschrijving: €1,50 (niet-leden: €3)

Alle wandelingen vertrekken aan het Michielshof in het centrum van Achel-Dorp.

De wandeling van 4,4 km: deze is volledig verhard en dus rolstoeltoegankelijk.

De 6,4 km is een aparte lus, die start aan het Michielshof en via het natuurgebied De Warande terug naar het startpunt loopt.

Alle overige parcoursen leiden direct naar de rustpost aan het Scoutsheem.

De wandeling van 11,4 km loopt via de Tomp en De Waag naar de rustpost. Daarna via de Bever terug naar het startpunt.

De wandeling van 16 km volgt het parcours van de 11,4 km tot aan het rustpunt om daarna een bezoek te brengen aan De Achelse Kluis. Van hieruit gaat het terug richting het Michielshof.

Er zijn mogelijkheden om de afstanden uit te breiden door de verschillende parcoursen te combineren.

De 17,8 km is een combinatie van 6,4 km + 11,4 km.

De 22,4 km is een combinatie van 6,4 km + 16 km.

Busuitstap Hangende Tuinen Thuin zaterdag 16 september 2023

Vertrek: 7:00u parking De Wal Hamont (opgelet: in het jaarprogramma staat het vertrek een half uur later!)

Terugreis: 17:30u vertrek uit Thuin

Thuin is een minder bekend stadje in Henegouwen met een middeleeuws verleden, smalle steegjes en verrassend mooie hangende tuinen. En een Belfort dat op de werelderfgoedlijst van Unesco staat en dat we vrij kunnen bezoeken. Na de beklimming van de 194 trappen geniet je boven van een schitterend panorama over Thuin en zijn valleien.

Een bezoek aan de hangende tuinen is een must! De tuinen zijn erkend als uitzonderlijk erfgoed van Wallonië. De bouw ervan is gekoppeld aan de omwallingswerken van de stad. Langs de kronkelende kasseisteegjes ontdek je ongeveer 200 terrastuinen. Vandaag zijn ze bedekt door wijnstokken, die een zoete en natuurlijke wijn opleveren, geproduceerd door de distilleerderij van Biercée. Die gaan we natuurlijk ook een bezoekje brengen met een proeverij van een Eau de Villée. Deze terrasvormige tuinen herbergen ook een kunstroute (“Fluide”, een artistiek parcours van ongeveer 5 km), die je kennis laat maken met de middeleeuwse stad en haar verleden.

Liggend aan de samenvloeiing van de Samber en de Biesmelle is Thuin bekend als de hoofdstad van de binnenvaart. We stappen aan boord van de boot Thudo, komen er meer te weten over het beroep van schipper, de bouw van een schip, de communicatie en het leven aan boord. En we brengen een bezoek aan de schipperswijk, nog steeds grotendeels bewoond door gepensioneerde schippers .