Je kan ons bellen

011 74 47 08

Je kan ons mailen

contact@degrevenbroekers.be

Deze wandeling werd helaas geannuleerd.

Onze derde wandeling van het jaar gaat door op zondag 7 juni 2020.

Denise van Wandelgazette maakte zeer mooie foto’s van de volledige wandeling in 2019, die we jullie verderop in deze pagina willen tonen.

De vertrekplaats is de kantine van voetbalclub Excelsior, Watermolenstraat 4, 3930 Hamont.

Van hieruit gaat de tocht naar het prachtige natuurgebied De Warande. Het bestaat uit een afwisselend landschap van vloeiweiden, weilanden, poelen en jonge aanplantingen van diverse loofboomsoorten. Het maakte deel uit van een stelsel van wateringen van 600 ha. Kalkrijk Maaswater uit het kanaal Bocholt-Herentals werd via een ingenieus stelsel van kanaaltjes aan de velden toegevoerd om zo de vruchtbaarheid ervan te verbeteren. Deze velden werden als hooiland gebruikt. Het hooi was bestemd voor de paarden van het Belgische leger, dat in Leopoldsburg was gestationeerd. De voormalige hooilanden zijn nu rijk begroeid en het landschap is bijzonder afwisselend en kleinschalig. Een aantal onderdelen en slootjes van het voormalige bevloeiingssysteem zijn behouden gebleven, wat het gebied ook cultuurhistorisch waardevol maakt.

Daarna gaat de tocht richting De Waag. Hier liggen de restanten van een “waaghuis”, waar tot 1800 het graan en het meel diende te worden gewogen vooraleer het naar de molen werd gebracht. Er ligt ook een geologische tuin.

Langs de bosweg voor dit waaghuis wandel je langs het Planetenpad, met een mooie voorstelling op schaal van de afstanden in ons zonnestelsel.

Dan gaat het richting De Tomp, een in 1968 foutief als versterkte toren gerestaureerde molen.

Langs de Warmbeek bereiken we het Mulke, een vroegere watermolen.

De tocht wordt vervolgd door dennenbossen en brengt ons tot bij de rustpost aan het scoutsheem.

Van hieruit gaat de wandeling verder naar de mooie Leenderheide, juist over de grens met Nederland.

Terug in België lopen we langs de grens, waar tijdens de Eerste Wereldoorlog de dodendraad heeft gestaan, een elektrische draadversperring waar 2.000 volt op stond . Hier zijn we getuige van 2 prachtige reconstructies uit 2000 en 2015.

Dan gaat het terug richting rustpunt het Scoutsheem.

Langs mooie bospaadjes bereiken we opnieuw ons startlokaal.