Je kan ons bellen

011 62 15 09

Je kan ons mailen

contact@degrevenbroekers.be

Zondag 13 oktober 2019

De wandeling vertrekt vanuit de parochiezaal De Statie. Deze zaal dankt zijn naam aan spoorlijn 18 van Hasselt naar Eindhoven, in 1866 aangelegd en tot 1959 in gebruik voor goederenvervoer. Over delen van deze voormalige spoorlijn is nu een fietspad aangelegd.

Bijna onmiddellijk duiken we de bossen in om enkele kilometers verder het domein De Bever, gelegen in de vallei van de Warmbeek, aan te doen. Al van de jaren ’60 is het een recreatieoord voor jong en oud. In 2018 werd door de stad Hamont-Achel, het Regionaal Landschap Lage Kempen en het Agentschap voor Natuur en Bos het domein weer in topconditie gebracht met een belevingspad van ongeveer 2 km. Hier staat ook de 13 meter hoge sterrenwachttoren.

We wandelen verder langs een meanderende Warmbeek, om aan te komen bij de watermolen ‘t Mulke.

Dit was een onderslagmolen van de heer van Grevenbroek voor het malen van koren en boekweit. In 2016 werd met de bouw van een vistrap ervoor gezorgd dat de vissen terug stroomopwaarts kunnen zwemmen en hun paaiplaatsen kunnen bereiken.

Ook start hier even verderop aan de parking het Planetenpad. Hier is ons zonnestelsel op schaal uitgezet. De afstand van de Aarde tot de zon (150 miljoen km) is herleid tot 45 meter. Op de infoborden langsheen deze wandeling tref je heel wat wetenswaardigheden over ons zonnestelsel aan.

Met een kleine zijsprong komen we nog langs De Tomp, gelegen in een moerasvlakte op een licht opgeworpen heuvel. Dit is een overblijfsel van een oude torenmolen. De Tomp werd foutief als slottoren gerestaureerd in 1968. De naam is mogelijk afgeleid van ’teump’, wat ‘spits’ betekent.

Enkele kilometers verder komen we aan de rustpost. Dit zijn de lokalen van de plaatselijke scoutsgroep. Hier staan de nodige verfrissingen en versterkingen te wachten.

De kortere wandelingen gaan nu terug naar het startlokaal en passeren onderweg nog de Beverbeekhoeve, een voormalige laathoeve gelegen aan een kastanjedreef. Dit is het oudste gebouw van Hamont-Achel. Het is een nog werkende boerderij, eigendom van de Universiteit Leuven.

Langere wandelingen gaan nu verder naar Den Draad. De Dodendraad of de Draad des Doods. Zo stond de hoogspanningsversperring bekend, die door de Duitsers tijdens de Eerste Wereldoorlog werd opgericht langs de hele grens tussen Nederland en België. Het was een afschrikwekkende versperring, waarop over de gehele lengte van 357 km, van Vaals tot Cadzand, een spanning stond van ongeveer 2000 Volt. Er staan hier twee reconstructies met uitgebreide infoborden: een oudere uit 2000 (de eerste reconstructie langs de gehele grens) en een nieuwe uit 2015. Deze laatste heeft een lengte van 180 meter en geeft een erg realistische indruk.

Door de dennenbomen wandelend komen we aan de Beverbeekse heide en zo terug op onze controlepost.

Hierna zetten we gezwind onze tocht verder richting de Sint-Benedictusabdij, beter bekend als de Achelse Kluis. Deze ligt in een ruim natuurgebied van akkers, bossen en heide, aan de oevers van de Warmbeek.

De geschiedenis van de Achelse Kluis gaat terug tot 1686, toen de uit Eindhoven afkomstige Petrus van Eijnatten er een gemeenschap van kluizenaars stichtte.

Tijdens de Franse Revolutie werden de kluizenaars verdreven, waarna de monniken van de Cisterciënzerorde of Trappisten er in 1846 hun intrek namen.

In de Eerste Wereldoorlog werd het klooster door de Duitsers bezet. Dwars door de kloostertuin werd de Dodendraad gespannen, waarvoor nota bene het klooster zelf de rekening gepresenteerd kreeg. Aan de ingang van de Kluis getuigt een reconstructie met infoborden van de plaats waar deze draad door de muren liep.

Ook tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de Kluis door de Duitsers bezet.

Na de Tweede Wereldoorlog werd gestart met de bouw van een nieuwe abdij. Slechts twee van de vier geplande vleugels werden gerealiseerd. De gemeenschap telde toen om en bij de honderd monniken.
Ze speelden jarenlang een voortrekkersrol op het gebied van landbouw en veeteelt en oefenden allerlei ambachtelijke activiteiten uit.

Zo ontwikkelde het klooster zich tot de belangrijkste toeristische trekpleister van de streek met voorzieningen als een zeer uitgebreide abdijwinkel, een herberg-brasserie met een groot vernieuwd terras en een expositieruimte.

Er verblijven momenteel nog twee oudere monniken.

En sinds 1998 wordt er weer bier gebrouwen. Achel behoort tot de zes bieren in België, die de naam Trappist mogen dragen.

De abdij zelf is niet te bezoeken, wel kan hier een trappist gedronken worden. Maar bij ons is hetzelfde bier aan een beter tarief te nuttigen!

Nog enkele kilometers terug langs de warmbeek brengen ons terug bij het startlokaal.

Er zijn wandelingen van 4-6-10-14-19 en 22 km.

De 14, 19 en 22 km komen langs de Sint-Benedictusabdij Achelse Kluis op de grens van Nederland. Rustpost midden in de bossen.

We wensen jullie een fijne wandeldag!

Vertrekpunt

Zaal De Statie
Sint Odilialaan 58
3930 Hamont-Achel
Prijs

€ 1,50 (Basistarief: 1,50 €; Inschrijfgeld leden: 1,10 €)