Je kan ons bellen

011 62 15 09

Je kan ons mailen

contact@degrevenbroekers.be

Vertrek: 07:30u parking De Wal Hamont

Terugreis: 16:30u

Afstanden: 6-12-18-24-30 km

Graag inschrijven voor 7 februari!

32ste Wintertocht in Baarle-Hertog

Een grensoverschrijdende tocht vol ruimte en rust”

Start: Zaal Schuttershof, Zondereigen 27, 2387 Baarle-Hertog

Baarle-Hertog heeft een erg ingewikkelde structuur: Baarle-Nassau verdeelt het in 26 stukken.Van de 26 stukken worden er 22 volledig omsloten door Baarle-Nassau en vormen dus Belgische enclaves. De overige vier, waaronder Zondereigen, zijn verbonden met andere Belgische gemeentes. Er zijn enkele kleine Nederlandse enclaves die volledig omsloten zijn door Belgisch grondgebied. De landsgrenzen lopen er op een zeer complexe wijze dwars door straten en gebouwen.

Er wordt vertrokken in het centrum van Zondereigen, aan Zaal Schuttershof. Een aantal afstanden zullen de grens met Nederland overschrijden. Het hele gebied staat bekend om zijn prachtige natuur en wordt vernoemd naar zijn 2 rivieren: het “Land van Mark & Merkske”.

Er liggen maar liefst 2 door Unesco erkende erfgoeden: Wortel-Kolonie, waar vroeger landlopers verbleven en het Begijnhof in het Hoogstraatse stadscentrum.

Dit laatste, het Begijnhof, zullen we met de korte afstands-wandelaars gaan bezoeken.

We vertrekken zoals gewoonlijk dan om 14:00u aan de startplaats (Zaal Schuttershof), waar de buschauffeur ons komt oppikken en vervolgens naar het centrum van Hoogstraten brengt. Dit is een afstand van 11 km, een kwartiertje met de bus. Je rijdt dan ook nog eens via Wortel, waar het Unesco erfgoed van Wortel-Kolonie is gelegen.

Het Begijnhof is een van de mooiste landelijke begijnhoven in Vlaanderen en het straalt nog steeds rust en stilte uit. In de jaren ’90 werd het volledig gerestaureerd. Je vindt er vakkundig gerestaureerde huisjes, verschillende kapelletjes verspreid over het hof en een barokke Begijnhofkerk. Midden in het hof vind je ook het Stedelijk Museum Hoogstraten. Hier zie je de recentere geschiedenis van kasteelheren en begijntjes, maar ook een gereconstrueerde kampplaats uit de steentijd. Naast de vaste opstelling zijn er jaarlijks ook enkele tijdelijke tentoonstellingen.

Foto’s: Paul Hermans

En op 300 meter afstand ligt er een gezellig café in een historisch gebouw, dat modern ingericht is: Oud Hoogstraeten!

Aanbevolen artikels