Je kan ons bellen

011 74 47 08

Je kan ons mailen

contact@degrevenbroekers.be

Afstanden: 5 – 6 – 8 – 12 – 15 – 20 – 23 – 26 en 30 km

Startplaats: GC IJzermael
Monseigneur Raeymaekersstraat 10
2235 Westmeerbeek (Hulshout)
Antwerpen

We gaan vertrekken om 8:00u aan de gekende parking De Wal in Hamont.

Westmeerbeek is een deelgemeente van Hulshout in de provincie Antwerpen. Dit dorp ligt aan de Grote Nete en aan het natuurgebied het Goor-Asbroek. Je vindt er ook het beschermde kasteel “Hof ter Borght” met een mooi kasteelpark. Westmeerbeek wordt ook wel “Klein Brussel” genoemd omdat het vooral een “passantendorp” was: vele reizigers hielden halt aan het station. Je vindt er ook een standbeeldje van Manneken Pis.

Manneken Pis

Op de IJzermaeltocht van 12 november is er heel wat keuzeaanbod aan parcoursen. Zoals steeds is gekozen voor veel onverharde wandelwegen met een ruim aanbod tussen natuurgebieden, bosgebieden, boomkwekerijen en landbouwvelden en –weiden.

5 km: Voornamelijk verharde maar rustige straten, gemakkelijker voor rollend materiaal zoals rolstoel en buggy. Enkel dit parcours is rolstoelvriendelijk.

8 km: door natuurgebied Het Goor en Asbroek. Met een stukje Grote Nete en kasteelpark van Hof ter Borght. Het Goor en Asbroek zijn gekend voor de unieke planten die er voorkomen, de natuurgebieden zijn in het beheer van Natuurpunt. Het park van kasteel Ter Borght wordt beheerd door Kempisch landschap.

6 km: is een verkorte versie van de 8km, op deze afstand komt men niet in het natuurgebied Asbroek.

Op de afstanden van 8 en 6 km is geen rustpost voorzien.

Samen met de 6 en 8 km vertrekken de afstanden van 12 – 15 en meerdere lange afstanden  vanuit de startzaal richting de Grote Nete. Op de Netedijk splitsen de parcoursen zich.

De 6 en 8 km stappers volgen rechts (stroomopwaarts), de andere afstanden volgen links tot aan de IJzeren Brug, de spoorwegbrug van de oude spoorlijnverbinding tussen  Aarschot en Herentals. Hier steken we de brug over en volgen direct de rechteroever stroomopwaarts  om via kleine paadjes door boomkwekerijen en landelijke wegen door bos en open terrein de dorpskern van Heultje te bereiken. Rusten kan in de plaatselijke  parochiezaal, een natje en een droogje zijn verkrijgbaar.

De langere afstanden maken een lus rond Heultje dorp via een stuk van de oude spoorlijn, het riviertje De Wimp en landbouwgebied en komen zo een tweede keer aan de rustpost.

Na de rust: terug richting Westmeerbeek. De 12 km stappers komen door een boomkwekerij, de 15 km stappers wandelen door het mooie natuurgebied Schaapswees. In Ritseldonk komen beide parcoursen weer samen en volgen de Grote Nete stroomafwaarts tot aan de brug en steken hier de Nete weer over. We zijn dan terug in Westmeerbeek, de startzaal bereik je na 500 meter.

Geniet van de natuur volop in herfsttooi!

Voor diegenen die een korte wandeling prefereren, is er in de namiddag (vertrek 13:30u) nog een busuitstap voorzien naar het Orgelmuseum Westerlo.

Hier kunnen we voor €3,50 terecht als je draaiorgeltjes, straat- café- kermis- en dansorgels + vele andere mechanische muziekinstrumenten wil bewonderen en wil genieten van de speciale orgelgeluiden.

Je waant je terug in de tijd!

80 toets Mortier orchestrion-straatorgel 1923 Bron: Website draaiorgelmuseum.be