Je kan ons bellen

011 62 15 09

Je kan ons mailen

contact@degrevenbroekers.be

Eindelijk zijn we zo ver dat we een georganiseerde tocht kunnen laten plaatsvinden!

Deze Achelse Kluiswandeling gaat door op zondag 17 oktober 2021.

Normaal is dit de laatste van onze jaarlijkse vier tochten, maar door de lange gedwongen corona-pauze wordt dit onze eerste tocht in 2021.

De wandeling vertrekt vanuit de parochiezaal Aan De Statie, Sint-Odilialaan 58, 3930 Achel.

Dit jaar heeft iedereen de keuze uit de volgende afstanden: 5 km (rolstoeltoegankelijk), 7 km, 11 km, 14 km, 20 km en 24 km.

Via de 14 en de 24 km breng je een bezoekje aan de Achelse Kluis.

De wandeling van 5 km is geschikt voor rolstoelen en volgt een plaatselijk parcours door Achel-Statie om uiteindelijk terug te keren via het fietspad over de voormalige spoorlijn 18 van Hasselt naar Eindhoven, in 1866 aangelegd en tot 1959 in gebruik voor goederenvervoer.

Alle overige wandelingen lopen eerst via De Tomp, een een in 1968 foutief als versterkte toren gerestaureerde middeleeuwse molen.

De 7 km loopt van hieruit verder langs de watermolen ‘t Mulke. Dit was een onderslagmolen van de heer van Grevenbroek voor het malen van koren en boekweit. In 2016 werd met de bouw van een vistrap ervoor gezorgd dat de vissen terug stroomopwaarts kunnen zwemmen en hun paaiplaatsen kunnen bereiken.

Ook start even verderop aan de parking het Planetenpad. Hier is ons zonnestelsel op schaal uitgezet. De afstand van de Aarde tot de zon (150 miljoen km) is herleid tot 45 meter. Op de infoborden langsheen deze wandeling tref je heel wat wetenswaardigheden over ons zonnestelsel aan.

Dan vervolgen we onze weg naar het domein De Bever, gelegen in de vallei van de Warmbeek. Al van de jaren ’60 is het een recreatieoord voor jong en oud. In 2018 werd door de stad Hamont-Achel, het Regionaal Landschap Lage Kempen en het Agentschap voor Natuur en Bos het domein weer in topconditie gebracht en werd er een belevingspad van ongeveer 2 km aangelegd. Hier staat ook de 13 meter hoge sterrenwachttoren.

De 11 km volgt in grote lijnen het parcours van de 7 km, maar na De Tomp loopt de route verder door de bossen en is er een rustpost voorzien aan het scoutsheem.

De 14 km loopt tot aan de rustpost aan het scoutsheem gelijk met het parcours van de 11 km, maar na deze rustpost loopt de tocht via de Achelse Kluis.

Vanuit de rustpost aan het scoutsheem is er ook een lus voorzien van 9 km langs de Gastelse heide in Nederland en langs de Dodendraad aan de grens, zodat de wandelingen van 11 en van 14 km kunnen worden uitgebreid tot 20 respectievelijk 24 km.

De Dodendraad of de Draad des Doods. Zo stond de hoogspannings-versperring bekend, die door de Duitsers tijdens de Eerste Wereldoorlog werd opgericht langs de hele grens tussen Nederland en België. Het was een afschrikwekkende versperring, waarop over de gehele lengte van 357 km, van Vaals tot Cadzand, een spanning stond van ongeveer 2000 Volt. Er staan hier twee reconstructies met uitgebreide infoborden: een oudere uit 2000 (de eerste reconstructie langs de gehele grens) en een nieuwe uit 2015. Deze laatste heeft een lengte van 180 meter en geeft een erg realistische indruk.

Na de optionele lus van 9 km kom je terug aan het scoutsheem en vervolgt de 14 km de tocht dus naar de Achelse Kluis, pal op de grens met Nederland.

Deze abdij ligt in een ruim natuurgebied van akkers, bossen en heide, aan de oevers van de Warmbeek.

De geschiedenis van de Achelse Kluis gaat terug tot 1686, toen de uit Eindhoven afkomstige Petrus van Eijnatten er een gemeenschap van kluizenaars stichtte.

Tijdens de Franse Revolutie werden de kluizenaars verdreven, waarna de monniken van de Cisterciënzerorde of Trappisten er in 1846 hun intrek namen.

In de Eerste Wereldoorlog werd het klooster door de Duitsers bezet. Dwars door de kloostertuin werd de Dodendraad gespannen, waarvoor nota bene het klooster zelf de rekening gepresenteerd kreeg. Aan de ingang van de Kluis getuigt een reconstructie met infoborden van de plaats waar deze draad door de muren liep.

Ook tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de Kluis door de Duitsers bezet.

Na de Tweede Wereldoorlog werd gestart met de bouw van een nieuwe abdij. Slechts twee van de vier geplande vleugels werden gerealiseerd. De gemeenschap telde toen om en bij de honderd monniken.
Ze speelden jarenlang een voortrekkersrol op het gebied van landbouw en veeteelt en oefenden allerlei ambachtelijke activiteiten uit.

Zo ontwikkelde het klooster zich tot de belangrijkste toeristische trekpleister van de streek met voorzieningen als een zeer uitgebreide abdijwinkel, een herberg-brasserie met een groot vernieuwd terras en een expositieruimte.

Er verblijven momenteel geen monniken meer in de abdij.

En sinds 1998 wordt er weer bier gebrouwen. Achel behoort tot de zes bieren in België, die de naam Trappist mogen dragen.

De abdij zelf is niet te bezoeken, wel kan hier een trappist gedronken worden. Maar bij ons is hetzelfde bier aan een beter tarief te nuttigen!

Nog enkele kilometers langs de Warmbeek brengen ons terug bij het startlokaal.

Als lid van WSV De Grevenbroekers betaal je €1,50 voor je inschrijving.

Als niet-lid heb je de gelegenheid om ter plaatse in te schrijven tegen de betaling van € 2, waarna je ook meteen verzekerd bent gedurende de tocht.

Je hebt echter ook de gelegenheid om direct via dit bericht in te schrijven door het scannen van onderstaande QR-code en dan het inschrijvingsformulier in te vullen en te verzenden. Je hoeft dan bij de inschrijving ter plaatse enkel nog de €2 te voldoen, verder invullen van je gegevens is dan niet meer nodig.

Na het verzenden ontvang je een automatische bevestigingsmail, die je als bewijs kan tonen aan de verzekering.