Je kan ons bellen

011 62 15 09

Je kan ons mailen

contact@degrevenbroekers.be

Vertrek: 07:30u parking De Wal Hamont

Terugreis: 16:30u

Afstanden: 4 – 7 – 9 – 12 – 14 – 21 – 28 km

Graag inschrijven voor 3 april!

8ste Kleiputtentocht zondag 10 april 2022

Deze uitstap voert ons naar de Rupelstreek en deze streek is rijk aan klei.

En de klei hier is uiterst geschikt om bakstenen van de maken en daar werd in de loop van de vorige eeuwen dankbaar gebruik van gemaakt. Hierdoor ontstonden de kleiputten.

We kennen Boom dan ook als de streek van de bakstenen, de dakpannen en de tientallen steenbakkerijen. Van deze laatste is er in de gehele Rupelstreek nog maar één actief (Wienerberger). Na het beëindigen van de kleiwinning werden de kleiputten gebuikt voor het storten van allerlei afval en er dient dan ook nog steeds veel gesaneerd te worden. De laatste jaren neemt de natuur weer bezit van de omgeving.

De jongeren onder ons kennen Boom eerder als de place to be: Tomorrowland in De Schorre, opgebouwd als een sprookjeswereld en één van de grootste dancefestivals van Europa.

De Kleiputtentocht wordt georganiseerd door WSV De Schorrestappers, die hun roots hebben in het Provinciaal Recreatiedomein De Schorre. Deze vormt dan ook het vertrekpunt voor alle wandelingen. Het is een terrein van 75 hectaren gelegen rond de kleiputten.

Bezoekersplan 2021 De Schorre Boom

Aan de ingang vind je de Brasserie De Schorre, waar je kan genieten van een hapje of een drankje.

Doorheen het terrein loopt een wandelroute van 2,6 km, waar zeven heel erg grote trollen in het bos kunnen worden bezocht. Ze zijn een ontwerp van de Deense kunstenaar Thomas Dambo en werden gebouwd in de zomer van 2019, ter ere van de vijftiende verjaardag van het festival. De trollen variëren in hoogte van 7 tot 18 meter. Verder is er nog de bekende toren van 17 meter hoog en de One World Bridge. Dit is een 650 meter lange brug van 200.000 houten planken, gemonteerd op een stalen geraamte en met een kunstwerk van onze Belgische kunstenaar Arne Quinze. Op deze planken staan meer dan 100.000 berichten gegraveerd door festivalbezoekers.

Je kan hier ook gebruikmaken van het 900 meter lange Barrevoetspad, waar je werkelijk op heel veel verschillende ondergronden loopt (mossen, wol, hooi, kiezels, keien en uiteraard modder). Op het einde is er een pomp voorzien, waar je je voeten kan wassen.

Op het terrein vind je ook De Velodroom (een wielermuseum) en De Musette (een gezellig fietscafé).

De 8ste Kleiputtenwandeling heeft een hele reeks aan verschillende afstanden waaruit je kan kiezen, variërend van 4 tot 28 km. Alle afstanden vertrekken aan de ingang van het domein. Enkele trollen zullen onderweg bezocht worden. Verder is er een unieke beleving voorzien: alle wandelingen lopen letterlijk doorheen het wielermuseum De Velodroom!

De korte afstandswandelaars onder ons zullen deze keer geen verplaatsing per bus kennen. Er is voldoende te beleven op het domein zelf. Je kan alle trollen op het domein gaan zoeken, de trollentoren beklimmen, het barrevoetspad afleggen, het wielermuseum uitgebreid gaan verkennen en eindigen met een drankje of een hapje in de Brasserie of in de Musette.

Aanbevolen artikels